William Warda, den före detta chefredaktören för Bahra, (Ljuset), Assyriska Demokratiska Rörelsens tidning och fd ansvarig utgivare för tv-kanalen Ashur TV tilldelas det prestigeladdade priset, Internationella Journalistpriset. ”Det är alltid uppmuntrande med ett erkännande, det är ett bevis på att vårt arbete inte är förgäves, berättar han vid sitt korta Sverigebesök.

Det är italienbaserade organisationen Information Saftey and Freedom som tillsammans med kommunfullmäktige i Siena delar ut priset till personer som kämpar mot censur och för yttrandefrihet. Syftet är också att ge stöd och skydda journalister världen över samt att värna om rätten att informera och bli informerad. Ordförande för organisationen är den erkände italienske journalisten Stefano Neri. Priset har delats ut årligen sen år 2000.

För att hedra minnet av mördade [över 100, red.anm.] journalister i Irak de senaste tre åren valde juryn, som består av de mest erkända journalisterna i Italien, att utdela Internationella Journalistpriset till William Warda och Salwa Zakkhu, båda med assyrisk bakgrund. Warda blev glatt överraskad när han meddelades om att just han skulle tilldelas priset. Warda och Zakkhu blir de första journalisterna från Irak som får utmärkelsen.

– Det är alltid uppmuntrande med ett erkännande. Det betyder att det hårda arbete vi lagt ner har betytt någonting. Att de risker vi dagligen tar är värda att ta, berättar han vid sitt korta besök på Assyriska Riksförbundets kansli.

Warda berättar att situationen för de kristna assyrierna i Irak är ohållbar. Situationen är så osäker att många, som har möjligheten, väljer att fly. Flyktinglägren i Iraks grannländer är fulla med assyrier. Han anser att landet snart är uttömt på sin ursprungsbefolkning.

– Hur vårt folk i diaspora kan hjälpa oss i Irak? Ni måste hjälpa oss mer genom att få fram den verkliga bilden av vad som händer i Irak. Beslutsfattare i Europa och USA måste få veta sanningen om vår utsatta situation som kristen minoritet. Det ger oss mentalt stöd, men vi behöver naturligtvis även ekonomiskt stöd för att stoppa massflykten. Det skulle vara en mänsklig katastrof om alla assyrier tvingas fly sitt hemland, säger Warda bestämt.

Warda och Zakkhu tilldelas priset fredag 27 oktober i Siena, Italien.

Tidigare vinnare av priset är:

2005 – Akbar Ganji, författare och journalist, Iran
2004 – Aidan White, generalsekr. journalistrnas internationella förbund, Israel
2002 – Bassem Eid, journalist på Palestinian Human Rights MG, Palestina
2001 – Gideon Levy, journalist på tidningen Haáretz, Israel
2000 – Zeljko Kopanja, journalist på tidningen Nezavisne Novine, Bosnien