Efter elva dagars tortyr och förhör släpptes journalisten Usama Adwar Mousa i söndags. Genom att gripa Mousa ville man komma åt män i oppositionen, säger ordförande för Assyriska demokratiska organisationen (ADO) i Sverige, Sait Yildiz.

Den 27 februari greps den 31-årige journalisten i Hassake på grund av kritik mot landets brist på el och energimedel. I nästan två veckor försökte Syriska underrättelsetjänsten (Muhabarat) tortera fram ett erkännande. Förgäves.

-De ville att han skulle erkänna att han inte har skrivit artikeln utan att det var Bacher Saadi och Gabi Moshe som skrev den. Men Mousa stod på sig, säger Yildiz som pratade med honom igår.

Saadi är generalsekreterare för ADO och sitter tillsammans med Moshe och fem andra i ledningen för syriska oppositionen, även kallad Damaskusdeklarationen. Enligt Yildiz är detta också ett sätt att avskräcka folk, men det fick motsatt effekt på Mousa.

-Jag ringde Mousa igår och han sa att han är starkare idag i hans övertygelse i att han gjorde rätt som skrev artikeln, säger Yildiz.

Han tillägger att Mousa mår relativt bra och är glad att han är fri.