På onsdagseftermiddagen kidnappades munken Daniel Savci i sydöstra Turkiet. Kidnapparna kräver 300 000 Euro för hans frigivning. Kidnappningen av Savci ses som ännu ett bevis på vilka svåra omständigheter assyrier tvingas leva under i dagens Turkiet.

Under munken Daniel Savcis bilfärd till S:t Jakob klostret i byn Saleh, strax utanför Midyat i sydöstra Turkiet, stoppades han av oidentifierade personer och togs som gisslan. Turkisk polis och militär har påbörjat en utredning, men sent på tisdagskvällen hade man ännu inte fått varken ett livstecken eller kontakt med kidnapparna.

Majoriteten av assyrierna bosatta i Sverige har sitt ursprung i Turabdin i sydöstra Turkiet och har emigrerat från sitt hemland till följd av folkmord, förtryck och förföljelser. I dag lever endast en liten spillra assyrier kvar i området och dessa uppskattas vara ungefär två tusen personer.

Med bakgrund av den senaste tidens attacker på kristna, med mordet på Hrant Dink som kulmen, ser man mycket allvarligt på kidnappningen. Kidnappningen av munken har sänt chockvågor i den assyriska diasporan i Europa.