Igår tog Assyriska ytterligare ett steg närmare Superettan när man besegrade nykomlingarna Gröndal med klara 3-0. Nu behöver Assyriska bara ta en poäng, på de tre återstående matcherna, för att ta klivet tillbaka till Superettan.

Innan seriefinalen mot Väsby i förra omgången sade Assyriskas sportchef att Assyriska hade två lätta matcher kvar och tre riktigt svåra. Han menade att den stundande seriefinalen mot Väsby och sista matchen mot Vasalund skulle vara de lätta och matcherna mot bottenlagen Gröndal, Östersund och Skiljebo skulle vara de svåra. Hans teori gick ut på att det är mycket svårare att motivera spelarna att vinna matcher som på papperet ser enkla ut.

Gårdagens match skulle således vara en av de tre återstående svåra matcherna. Och till en början såg det ut som om sportchefens teori skulle hålla. Assyriskaspelarna verkade ha svårt att anpassa sig till Gröndals ganska trånga och mycket ojämna plan, Aspuddens IP. Första halvlek bestod av många enkla misstag i form av bortslagna passningar, missförstånd och misslyckade avslut. Men till slut, i 40:e minuten, kom det där viktiga första målet och öppnade hela matchen. Det var Dennis Östlundh som hittade Andreas Haddad, som gjorde en kvick vändning och drog på ett stenhårt skott till vänster om målvakten.

Efter målet släppte nervositeten och Assyriska kunde spela mer avslappnat. Andra halvlek startade dock med en otäck krock, när Dennis Östlundh skallade ihop med Gröndals mittfältare. Båda fick lämna planen och var borta i minst fem minuter. Under tiden hann Assyriska öka på till 2-0. Eddie Moussa hade lyckats frispela Andreas Haddad när denne drogs ned i straffområdet, domaren tvekade inte en sekund utan blåste för straff. Med Östlundh i omklädningsrummet klev Haddad fram och sköt ett markskott denna gång till höger om målvakten. Precis efter målet kom Östlundh tillbaka med ett stort bandage runt huvudet.

Gröndal stack väl ett par gånger, men det blev aldrig riktigt farligt för Stojan Lukic, som lyckades nolla Gröndal ännu en gång. På stopptid kunde sedan inbytte Thomas Lekander snyggt nicka in 3-0 efter en fint slagen frispark av högerbreddaren Eddie Moussa. Lekander har nu gjort tre mål på sex matcher, vilket måste vara ett godkänt resultat av en vänsterytter.

Efter gårdagens seger ligger nu vägen mot Superettan helt öppen och endast en total kollaps kan hindra Assyriska från att ta klivet upp i Superettan. Som Assyriskasupporter måste man hoppas att spelarna är lika ”svår”-motiverade i kommande matcher som de var mot Gröndal, precis som sportchefen förutspådde.

Laget: Stojan Lukic – Sargon Simonsson, Lamin Conateh, Pierre Bengtsson, Martin Lorentzon – Aziz Corr-Nyang (75 Thomas Lekander ), Dennis Östlundh (75 Gerald Forschelet ), Andi Toompuu , Eddie Moussa – Göran Marklund (85 Xhevdet Llumnica), Andreas Haddad  .

Att notera:

– Första gången denna säsong som Assyriska startar med exakt samma elva som föregående match.

– Nu räcker det med 1 poäng på de tre återstående matcherna för att Assyriska återigen skall rulla boll i Superettan.

– Dennis Östlundh lämnade planen innan fulltid för första gången denna säsong. Möjligen kände han av smällen han fick i huvudet i början av andra halvlek.