Genom gårdagens 1-0 seger, över Valsta Syrianska, tog Assyriska återigen ledningen i Div 1 Norra. Det blev ännu en gång Dennis Östlundh som hittade rätt och gav Assyriska andrum i toppstriden. Men det skall, i ärlighetens namn, sägas att det satt hårt inne.

Assyriska tog igår en behövlig seger över Märstalaget Valsta Syrianska. Det var första matchen sedan derbyförlusten mot Syrianska FC och det syntes tydligt att spelarna var spända inför uppgiften. På grund av ett antal skador och landslaguppdrag, för gambiska Lamin Conateh och Aziz Corr-Nyang tvingades tränare Peter Lenell till en nykomponerad startelva med många positionsbyten.

I backlinjen hoppade långtidsskadade, Filip Bergman, och unge Elias Merkes in. Detta innebar att Martin Lorentzon fick flytta över till vänsterbackspositionen, som vanligtvis skadade Tony Mahr innehar. På mittfältet fick äntligen Gerald Forschelet göra hemmadebut från start, denna gång på en ovan situation som vänsterbreddare. Det enda ordinarie lagdelarna återfanns således mellan stolparna, Stojan Lukic, och anfallet, där de båda fyramålsskyttarna Andreas Haddad och Xhevdet Lumnica verkar vara ohotade.

I matchöppningen verkade inte Assyriskas tongivande spelare vara på spelhumör. Bland andra var Dennis Östlundh nästan helt osynlig. Gerald Forschelet var ovän med bollen och slarvade därför bort flera uppspel. Ändå var det just dessa två som låg bakom segermålet, som kom redan i 24:e minuten. Östlundh snappar upp bollen på mittplan, petar den till Forschelet och tar en djupledslöpning. Forschelet fintar bort en Valstaspelare och hittar tillbaka till Östlundh, med en perfekt djupledspassning strax utanför straffområdet. Trots att Valstas tränare, Vadim Jevtusjenko, varnat sina spelare för att inte låta Östlundh komma i skottläge fick Östlundh god tid på sig att vända och avlossa ett markskott, som gick in till höger om Valstas målvakt.

Prestationen och målet verkar vara symptomatiskt för hela laget, som inte riktigt briljerat ännu, men ändå lyckats få med sig poängen. Resten av matchen blev en ganska jämn historia, där Valsta bland annat fick ett bortdömt mål för offside och hade en nick i ribban i 70 minuten. Det bortdömda målet måste ha känts rätt snöpligt för Valsta. Bollen är på väg in i mål när en Valstaspelare, som stod offside när skottet sköts, glidtacklar bollen in i mål. Hade han inte gjort det skulle målet ha godkänts och det hade stått 1-1. Det hade förändrat hela matchbilden.

– Vi gör helt enkelt ingen bra match. Vi lider av många positionsbyten och lyckas inte med vårt passningsspel. Man såg också att spelarna fortfarande var spända efter derbyförlusten, och inte ville tappa poäng i den här matchen. Men jag tycker ändå att vi vinner ganska rättvist, sade Peter Lenell, direkt efter matchen.

Valsta Syrianska gör en riktigt bra insats, som de skall ha all heder för. Ju längre matchen pågick desto närmare kom Valsta en kvittering. Men som Assyriska supporter har man numera blivit luttrad när det gäller hur hemmalagets matcher har utvecklat sig. Förutom 5-0 segern över Gröndal har hemmapubliken vant sig med att få sitta med hjärtat i halsgropen och våndas in i det sista, döende slutsekunderna. Så även denna gång.

Vad jag tar med mig från denna match är Andi Toompuus löpvilja, Martin Lorentzons offervilja och Eddie Moussas fantastiska mod att utmana backlinjen med våghalsiga dribblingar. Givetvis tar jag också med mig de tre ovärderliga poängen som sätter Assyriska i serieledning, med en match mindre spelad.

Laget:
Lukic – Merkes (87 Rhawi),  Bengtsson, Bergman, Lorentzon – Moussa, Toompuu , Östlundh , Forschelet  – Lumnica, Haddad (85 Brewah).