Ikväll presenterade Assyriska årets hetaste värvning i Superettan. Det är Martin Åslund, med meriter från både allsvenskan och landslaget, som bestämt sig att spela för Assyriska de kommande två åren. 31-årige Åslund kommer närmast från danska krisklubben Viborg som han spelat i sedan 2004.

Assyriska har länge arbetat med att försöka knyta till sig Martin Åslund och i dagarna blev det alltså klart. Den förre AIK-spelaren, som var med när AIK nådde gruppspelet i Champions League 1999, har skrivit på ett två årskontrakt. Enligt vad Hujada.com erfar är Åslund den mest meriterade fotbollsspelaren i Assyriskas historia.

– Det fanns konkurrens från såväl utländska klubbar som allsvenska. Att Martin till slut valde Assyriska visar vilket starkt varumärke Assyriska har blivit, säger Aydin Aho, klubbchef i Assyriska.

På frågan om varför valet föll på Assyriska säger Åslund att Assyriskas fans och närheten var en avgörande faktor.

– Det är ingen idé att hymla om att jag har ett AIK-hjärta, men Assyriska är det bästa alternativet efter AIK, säger Åslund.

Åslund lämnade Sverige och AIK efter säsongen 2004 då AIK blev degraderat till Superettan, samma år som Assyriska tog klivet upp i allsvenskan. Han valde danska Viborg, som idag ligger nästsist i danska högstaligan. Han har fått mycket speltid i Viborg och bör vara i god form inför årets upplaga av Superettan. Åslund har under sin karriär spelat som både anfallare och hårdför mittfältare. Enligt tränaren, Michael Borgqvist, får Åslund fortsätta göra det han är bäst på.

– Martin är en stark och fysisk spelare som kommer att tillföra spets. Det är tänkt att han skall användas som offensiv mittfältare eller anfallare, säger Borgqvist.

Åslund har representerat Djurgården, IFK Norrköping och AIK och spelat fyra A-landskamper. När han lämnade AIK ville han utomlands för att slippa möta AIK, som är laget i hans hjärta. Nu återvänder han alltså till Sverige och Superettan, där han ändå kan få möta sitt AIK i Svenska cupen.

– Det där går tydligen inte att undvika. Jag har ju redan fått möta AIK i Royal League. Förhoppningsvis blir det inte av i år, men skulle det hända så vill jag självklart vinna. Kärleken till fotbollen går före allt, den är större än kärleken till AIK, säger Åslund.

Med Martin Åslund i truppen har Assyriska hittills gjort tre nyförvärv inför kommande säsong, de två tidigare är Fredrik Samuelsson och Jon Rytterbro. Men enligt Aydin Aho saknas det fortfarande några pusselbitar för att sportkommittén skall kunna pusta ut.

– Vi känner oss inte riktigt färdiga med truppen än. Vi vill tillföra mer spets och ambitionen är att få in fler spelare i truppen innan vi åker på träningslägret den tjugoandra mars. Vi håller just nu på att utvärdera brasilienresan och hoppas att den skall ge oss ytterligare en pusselbit, säger Aho.

Fakta Martin Åslund
Född  1976
Längd  183 cm
Vikt  85 kg
Klubbar  Viborg 2005- 2007, AIK 1999-2004, IFK Norrköping 1997-98, Djurgårdens IF 1994-96
Allsvensk statistik