Premiären närmar sig med stormsteg och genrepet mot Gröndal visade sig vara en avslagen historia. Gröndal hade inte mycket att sätta emot när Assyriska väl drev upp tempot. Nye brassen, ”Dinho”, spräckte nollan i sin första match efter fint inlägg av Aziz Corr-Nyang. ”Azizou” fastställde själv slutresultatet till 2-0.

Inför matchen tänkte jag att åtminstone denna match skulle väl Assyriska ställa upp med tilltänkta startelvan. En match är inte mycket begärt för ett lag att spela ihop sig på innan serien startar. Men jag borde ha lärt mig av hur det sett ut under försäsongen. I backlinjen var det ännu ett byte i mittlåset. Fredrik Samuelsson fick prova lyckan tillsammans med Filip Bergman. Ytterbackar var alltid utmärkte Martin Lorentzon och nye ”Alex”. Innermittfältare var Andi Toompuu och Dennis Östlundh, medan Martin Åslund huserade till vänster. ”Azizou” har väl ingen position men utgångsläget var högerytter. På topp fick Xhevdet Llumnica och ovan nämnde ”Dinho” chansen.

Egentligen kan man nog utgå från att Åslund inte heller hade någon vänsterkant att hålla. Den filen hölls fri för ”Alex” att visa sin offensiva lusta på. I mina ögon en medveten taktik från tränarna, Borgqvist och Lutaj, för att få plats med båda de stora ”namnen” i mittenriket samtidigt. Varken Östlundh eller Åslund är ju värvad för att sitta på bänken. Samtidigt är det inte lätt att peta den eviga slitvargen Toompuu. Det här var, oavsett orsak, en taktik som fungerade denna match. Dels är ju ”Alex” hyperoffensiv och kan ta hand om en hel kant själv, och dels var motståndet inte speciellt hårt. Just att motståndet var svagt kan förklara varför det fungerade för ”Alex” som inte sattes på några svåra prov defensivt. Det blir intressant att se hur denna taktik håller mot tuffare motstånd, vilket också leder till min poäng. Är det inte lite väl sent påtänkt att prova en ny taktik?

Det skall sägas att Åslund skötte sig utmärkt, med otrolig offervilja defensivt och flera fina öppnande passningar framåt. Men de kom när han hade sökt sig inåt i banan, vilket säger lite om vilken position han trivs bäst i. Både Llumnica och ”Azizou” var tillbaka efter skador. Llumnica var den som såg ut att lida mest av att inte ha spelat på ett tag. Matchtempot fanns inte riktigt i kroppen. Dock kämpade han i vanlig ordning och fick kröna sin insats med en fin assist till just ”Azizou”. Matchens lirare var med tanke på omständigheterna denne helt oförutsägbare lirare som alltså inte spelat någon match på en hel månad.

För övrigt var inte Göran Marklund tillgänglig för match, som vanligt skall sägas. Från läktaren hördes både stukad fot och sträckning på baksidan av låret som orsaker. Är det låret får Assyriska avklara premiären utan ordinarie lagkapten. Personligen hoppas jag att skälet var att Marklund sparar sina krafter till tävlingsmatcherna. Det kommer att bli mycket intressant att se ”Dinho” spela med Marklund. ”Dinho” visade sig vara en snabb, aktiv och ”hyfsat” teknisk anfallare. För att inte tala om en hårt arbetande sådan. Att brasilianare är tekniska och målfarliga är väl ingen nyhet, men att få en fysiskt stark anfallare från de soliga stränderna i Brasilien som arbetar hårt för laget var speciellt glädjande.

Till sist måste jag säga att jag är glad att Assyriska höll nollan. Laget har tidigare mött sämre motstånd och släppt in billiga mål. Skönt för försvaret att hålla nollan när premiär vankas nu på söndag mot göteborgslaget Qviding.