Ett derby är alltid ett derby. Mycket känslor och prestige är inblandade. I höstens upplaga av Superettans kanske hetaste derby, det mellan Assyriska FF och Syrianska FC visade det rödvita hemmalaget med en 2-0 seger mot lokalkonkurrenten återigen varför de är det bästa laget i Södertälje.

Kraftsamlingen inför derbyt började långt innan matchstart. Barn och ungdomar samlades i Assyriska föreningens lokaler för gemenskap, grill och ansiktsmålning. Ledda av den officiella supporterföreningen Zelge Fans marscherar sedan ett hundratal assyriskafans till arenan under konstant sång och tillström av fler supporters.

För uppvärmningen av publiken denna ljumma septemberdag står sångaren Addo Rhawi som bland annat drar av hitlåten Tihe Leshonan. Det blir febril aktivitet på tifogruppen och snart förstår alla varför. Till spelarnas intåg rullas en assyrisk flagga av enorma proportioner upp på den stora läktaren av Zelge Fans. Det är inget snack om vilken klubb som är publikfavoriten och fotbollsfesten kan börja.

Lagen inledde avvaktande för att känna av varandra men ganska snabbt in i matchen blir lagens respektive taktik uppenbar. Syrianska sköt på allt som rörde sig medan Assyriska metodiskt spelade in sig i matchen och fokuserade på att förvalta sina målchanser väl. Hemmalagets upplägg belönades med inte bara större utan också bättre bollinnehav. Snart blev det också uppenbart att matchen kommer att spelas tufft och att SFC siktar in sig på att gå hårt åt mot Andreas Haddad, en av assyriskas nyckelspelare.

På en hörna i den 24:e matchminuten kommer så kaptenens ögonblick. Det rödvita lagets hänförare, arenans gladiator och den av publiken så älskade ”Ashur” Marklund träder fram och visar varför han bär kaptensbindeln och fortfarande är en av Superettans hetaste spelare.

Robert Massi & Co i rödgula tröjor gör ett taskigt markeringsjobb när hörnan slås. Det tillåter Göran Marklund att ta ett par kliv framåt, möta bollen och skarva in den med skallen mot bortre stolpen. Jamaicanen Dwayne Miller som vaktar syrianernas bur har under tiden förvirrat sig till den främre delen av målet. Bollen tar i nätet, Assyriska har ett ledningsmål och karnevalsstämningen på läktaren vet inga gränser.

Resultatet upprätthålls genom starkt försvarsspel från rödvitt håll och storspelande AFF-keepern Magnus Bahne. Den andra halvleken kom också den att bli jämn, även om det ju mer tiden led står allt mer klart att Assyriska är det klart bättre laget av de två.

Syrianska har ett par bra målchanser. Suleyman Sleyman i rödgul dräkt får till exempel en lyckosam träff på bollen. Skottet sitter i ribban och studsar ner vid den vita linjen. Syrianskaspelarna försöker förvirra genom att sträcka upp nävarna i luften men domarna har koll på läget och något mål var det inte. Visst blev det oroligt för ett par sekunder i Assyriskas straffområde men varken Suleyman Sleyman eller Syrianskas veterananfallare Peter Ijeh har något att hämta denna kväll inför det hinder framför Assyriskas målnät som heter Magnus Bahne.

Det som till slut blir matchavgörande är hemmalagets hunger för seger. Stärkta av stödet på läktaren visar de gång efter annan att de är ute efter vinst och inget annat. Haddad är med och täcker upp ända in i det egna målområdet när motståndarna får hörnspark, Batan och Laitinen sliter som vargar och tar varenda löpning, detta bara för att nämna några exempel.

Med bara minuter kvar av ordinarie matchtid avgör Assyriska matchen genom ett skolexempel på lysande anfallsspel. Trots ett öppet passningsalternativ på vänsterflanken så visar sig Nahir Besara ha mer kyla än frysdisken på ICA Maxi. Han serverar istället bollen till framrusande Andreas Haddad som smäller på ordentligt och den sitter i mål bakom SFC-keepern som en pärla i ostronet. Ord räcker här inte till för att beskriva det lyckorus som gick genom läktaren. 

Firandet av målet med en baklängeslöpning framför assyriskapubliken känner vi igen från Eddie Moussas klassiska mål mot Jönköpings Södra. En vacker hyllning från Andreas Haddad till en vän som varken Haddad eller publiken har glömt. Varje minut nr. arton är tillägnad Eddie Moussa och hyllningssången dedikerad till honom sjungs fortfarande på Södertälje fotbollsarena.

Det är i viktiga matcher som derbyn en del spelare växer till jättar medan andra tynar bort. Andreas Haddad och hela Assyriska FF visade igår att de inte har några problem med att hantera större matcher. Sedan sagan om den förlorade sonens återkomst till laget inleddes för några veckor sedan har Haddad gått från klarhet till klarhet på planen. Det var inte mer än rättvist att han fick vara den som satte det mål, hans åttonde för säsongen, som säkerställde segern.

Det kommer inte som en chock för någon, men nu har laget bevisat det återigen. Assyriska FF är bäst i stan!