Vi ska tillbaka var mottot som senare blev lag när Assyriska IF trillade ur division 2. Läs om laget som är mer än bara en fotbollsklubb.

Assyriska IF hade med sig både goda och dåliga erfarenheter från 2017 då de inför i år hade åkt ned i seriesystemet från div 2 till div 3 men samtidigt nyligen vunnit pris och utmärkelse som årets idrottsförening (2016i Norrköping. Trots det tuffa i backspegeln var ambitionerna och målen inför årets säsong höga och givna. 

Vi ska tillbaka!

Det var mottot som senare blev lag.

Fotbollsansvarige Sargon Akcan är med oss idag för att besvara en del frågor angående Assyriska IFs framgångsrika 2018.

 

1) 2014 nominerades Assyriska IF till priset för årets prestation av Idrottsgalan i Norrköping och bara två år senare vann man pris som årets förening. En missräkning om man kan kalla det så skedde dock under säsongen 2016/2017 då man föll ned en division i seriesystemet, från division 2 till 3. Hur påverkade samtliga dessa faktorer föreningen, både bedrifterna och nedgången och hur gör man för att behålla engagemanget och glöden för att på så kort tid revanschera sig?

– Vi har sedan 2013 en långsiktig planering, där finns det en del punkter och mål som vi strävar efter. Det gör att drivkraften blir enklare att finna. Vi har skördat en hel del framgångar de senare åren och visst var 2017 ett misslyckande rent sportsligt för vårt seniorlag. Men framgångarna var stora inom övriga delar av verksamheten. Vi sjösatte vår akademi, vi har utökat vårt ansvarstagande ute i samhället och vi fick bjuda in till en 40-års festival. Och ska jag vara helt ärlig så har vi nog mått bra av att vårt herrlag åkte ur division 2. Vi fick möjligheten att bygga en ny och stabilare organisation kring herrlaget vilket gör att det ser ljust ut framöver.

2) Du hade inför säsongen gått ut i Norrköpings tidningar och utlovat en serieseger, ett löfte som senare infriades. Vad var receptet bakom denna framgångssaga och hur kunde du vara så självsäker vid det tillfället?

– Det var väl dagen efter att vi hade åkt ur division 2 för att vara exakt. Just vid det tillfället så behövdes det ett sådant uttalande. 2017 var ju året vi skulle ha etablerat oss i toppen av division 2 men åkte istället ur serien. Vi var tvungna att visa vägen för övriga så som medlemmar, ledare, spelare, partners och supportrar. Med det sagt så gällde det även att leverera. Säger vi något så står vi för det, det är ett motto som vi länge levt efter i vår verksamhet. Att jag som fotbollsansvarig har varit med och byggt lag tidigare för att just vinna en serie underlättar givetvis.

3) Det skedde en del förändringar i ledarstaben inför årets säsong. Som tränare hämtades Admir Dedic och Johan Roxström in. Tillsammans med dessa tillsattes Michel Aldemir som ny sportchefen. Kan du berätta lite kort om samtliga personer och varför valet föll just på dem för att förstärka assyriska.

– Inför säsongen 2016 lade vi upp en planering för den dåvarande tränaren som inom en tre års period skulle växa in i rollen som manager. Dels för att mitt fokus hade ändrats och jag förväntades allt mer att vara tillgänglig inom föreningens övriga verksamheter. Men framför allt för att kunna spetsa till vår organisation ytterligare. När vi dock kunde summera 2017 med ett utträde ur division 2 valde vi även gemenast med huvudtränaren att gå skilda vägar. Då riktades fokus mot Michel Aldemir som hade ett enastående arbete bakom sig som sportchef för Linköping City. Det krävdes en del övertalningar men när han valde att tacka ja så var det full fart direkt. Tränarparet Admir Dedic och Johan Roxström blev vid denna tidpunkt tillgängliga på ”marknaden” och vi högg direkt. Tillsammans så har dessa tre utfört och levererat utmärkta resultat.

4) Vad är det för skillnad på årets och föregående års assyriska som man tydligt kan utmärka?

– Karaktärer, vinnarskallar och harmoni skulle jag vilja lyfta upp som tre huvudpunkter. Det är inte många spelare kvar från laget som åkte ur division 2.

Samtliga spelare som har rekryterats har haft egenskaper för att just passa in i vår grupp. Vi har i år lyckats vinna division 3 där vi egentligen gått runt på 14–15 utespelare under hela året, vilket var en liten chansning men en enorm prestation.

Jag stack ut hakan i media inför säsongen och lovade en serieseger men samtidigt var jag tydlig med att detta var året då vi skulle släppa fram unga spelare. Och det kan jag med stolthet säga att vi har gjort. 9 stycken spelare från U19 har under året fått chansen att testa på seniorspel.

Foto: Johny Daagh, Norrköpings Tidningar.

 

5) Assyriskas ovannämnda priser och utmärkelser kommer inte enbart från de sportsliga framgångarna utan assyriska har ofta utmärkt sig med ”mer än bara fotboll”. Kan du berätta lite kort om de sociala- och sportsliga samhällsinsatser assyriska gjort sig kända för på senare tid. Bland annat har ni tillsammans med andra klubbar startat Norrköping tillsammans. Vad är det för projekt och vad har ni för andra bollar i rullning?

– Vi ”ritade” på det under en längre period och startskottet gick i oktober 2015 då vi lanserade Nattfotbollsverksamheten i Hageby. Vi öppnar upp en inomhushall varje lördag mellan 19:00-24:00 där alla ungdomar är välkomna utan anmälningsplikt eller krav på avgifter eller dylikt. Sedan starten har vi haft samhällsekonomiska besparingar om drygt 50 miljoner kronor och polismyndighetens siffror visar att vi minskat polisanmälningarna i Hageby med 46 % under lördagskvällarna.

Nattfotbollen var ett tydligt bevis på vad vi kunde uppnå, detta var bara början och ett av våra alla projekt.

Efter en längre tids planering stiftade Assyriska IF tillsammans med IF Sylvia den nya föreningen Norrköping Tillsammans. Dit valde vi att flytta ut hela vår CSR avdelning dels för att stärka upp den avdelningen men framförallt för att kunna garantera en längre hållbarhet i vår verksamhet.

Nattfotboll – på bild b.la Alexander Östlund, tidigare landslagsspelare och medarrangör till projektet.

 

Idag så har vi 5 ledare inom initiativet Trygg Skolgång som arbetar på Söderportsskolan i Hageby som rastvakter, elevassistenter och resurspersonal. Samtliga avlönade av Norrköping Tillsammans och till en kostnad om noll kronor för skolan.

På skolan har vi också Läxhjälp efter skoltid för klass 5 och 6.

Nattfotbollsverksamheten är utökad och finns nu i två stadsdelar i Norrköping.

Ishtar Bollen är ett rent flickprojekt som vi bedrivit sedan 2017.

Läs och Räkna med Bollis är en annan verksamhet som vi bedriver två dagar i veckan efter skoltid. Där får barn från årskurs 2 & 3 följa med till vår klubblokal där lärarstuderande från Universitetet tar emot och hjälper barnen med sina läxor. (läs mer om vår verksamhet på www.norrkopingtillsammans.se)

Ishtar – flickfotbollsprojekt initierat av Assyriska IF
Läxhjälp i Assyriska Kulturföreningen i Norrköping

 

6) Hur ska assyriska göra för att bibehålla både den sportsliga- och samhälleliga styrkan inför året som stundar? Vilka är era satsningar och vad kan våra läsare förvänta sig av Assyriska IF 2019?

– Vår satsning i Norrköping Tillsammans och de samhällsprojekt som bedrivs fortsätter i en ny fas där vi kommer öka takten ytterligare. Förutom fortsatta ökningen på Nattfotbollsverksamheten i olika stadsdelar så avser vi öka vår skolverksamhet till ytterligare skolor i Norrköping.

Den sportsliga delen är i planeringsfasen som pågår för fullt med att säkra upp och förlänga med nyckelspelare från i år och se över behovet för att stärka upp ytterligare. Vi har redan flera spelare klara som kommer att presenteras inom snartid och vi för dialog med andra viktiga spelare som kommer göra oss ännu bättre. Vi är nykomlingar i division 2 nästa år men har en stor erfarenhet från den serien från tidigare och kommer inte kliva in nästa år som nykomlingar. Vi strävar alltid efter att komma så högt upp som möjligt med de förutsättningar vi har och räknar med att vara på den övre halvan av tabellen när säsongen avrundas.

 

Vi från redaktionen önskar assyriska lycka till i framtiden och hoppas på att få läsa än mer om er framgångssaga, både sportsligt men dessutom genom fortsatta samhällsinsatser.

 

Foton: Christer Gustafsson, Norrköpings Tidningar, Johny Daagh, Norrköpings Tidningar & Assyriska IF