Assyrisk idrottshistoria kan snart komma att skrivas i Jönköping. I framtiden får vi kanske räkna med innebandyn som en sport där assyrier visar framfötterna.

Sebaastian Sokel är innebandykillen som har långt framskridna planer på ett assyriskt innebandylag i Jönköping. Nästa säsong kommer laget att spela i korpen. Men Sebaastian siktar högre.

– Vår målsättning är betydigt högre. Efter ett år i korpen siktar vi på att börja spela i seriesystemet. I ett första skede handlar det om ett herrlag, men vi hoppas också på att kunna starta ungdomsverksamhet.

Sebaastians pappa är assyrier från Irak, medan mamman är svenska. Under uppväxten bodde han mest med mamman, men hade också nära kontakt med pappan. Med honom gick han på assyriska fester och deltog i aktiviteter i den assyriska Babylonföreningen.

– Jag känner en dragning åt det assyriska. Just nu är jag inne i ett skede då jag vill fördjupa mig i mitt assyriska arv.

Sebastiaan har spelat innebandy sedan han var sex-sju år. Som högst spelade han i division 2.

– Jag har en son och han går före allt annat. Så jag fick tänka om och inte gå in för den totala satsningen på att spela ännu högre upp.

Nu vill Sebastiaan göra något nytt och ska starta ett assyriskt innebandylag. Han har fört diskussioner med ledningen inom fotbollsklubben Assyriska IK om att grunda en innebandysektion hos dem.

– Det här med innebandy är nytt för de flesta assyrier. Vissa assyriska fotbollskillar har en nedsättande inställning till innebandyn och talar om spelarna som ”innebandyfjollor”. Men innebandyn är en stor sport i Sverige. Jag ser det som en del av en lyckad integration om fler assyrier börjar spela innebandy. Det går dessutom bra att kombinera innebandy och fotboll eftersom de har olika säsonger.

Sebastiaan har fått stöd för sina planer från Smålandsidrotten, kommunen och fastighetsbolaget. Och själv går han all in i detta. Han kommer att sluta spela på serienivå och bara spela med korplaget nästa år. Och han kommer att pendla de fyra milen från Nässjö, där han bor, för att driva detta projekt.

Kanske början till ett stycke assyrisk idrottshistoria.