Läs om reportaget av Samir Abu Eid och SVT som berättar om assyriernas tragiska livsöden och om hur trettio assyriska byar tömdes på sina invånare.

Det var i Syriska Assyrien som flertalet assyriska byar blev attackerade av IS – Islamiska Staten. IS framfart föranleddes av att kurdiska styrkor hade tagit sig nära IS och attackerat dem för att sedan dra sig tillbaka. Innan hade man dessutom avväpnat assyrierna och de stod försvarslösa när IS stormade de assyriska byarna och tillfångatog många av invånarna. I över ett år höll Islamiska Staten (IS) 200 assyrier tillfångatagna som senare frigavs efter att lösensummor betalats av den assyriska kyrkan och andra samfund och organisationer världen över. I ett nytt reportage berättar SVT och deras reporter Samir Abu Eid dels om assyriernas misär och missöden i Khabour men också genom hela historien.

I klippet är Samir Abu Eid i Tel Tamer och där intervjuar han bland annat tre assyriska kvinnor som hölls i IS fångenskap. Från kamerans vinkel kan man inte se annat än ödelagda hus och sprängda kyrkor. Det som fångas av kameran ser mer ut som en spökstad än något som tidigare varit ett hem för 30-40 tusen assyrier. Det är skrämmande och hjärtskärande att se och många av de tidigare invånarna har nu flytt till Australien, Kanada, Tyskland och Sverige. De andra som bor kvar, eller som bor i andra delar av Syrien, förväntas också lämna då de inte längre känner trygghet och säkerhet med den nuvarande situationen i Syrien.

2015 attackerades de 30 assyriska byarna av IS. Det var en tidig morgon berättar Samir som fått vetskap om ödeläggelsens dag av de överlevande och kvarboende assyrierna. Runt fyra på morgonen attackerade IS styrkor några byar och de tog med sig alla invånare i dessa byar, även kvinnor och barn. Samir berättar även om hur andra ursprungsinvånare i Syriska Assyrien tvingades på flykt och om hur 200 assyrier tillfångatogs av IS. Han berättar också om de tre assyriska män som avrättades kallblodigt av IS, i ett lyckat försök att skrämma assyrier runtom i världen att betala lösensummor för övriga gisslanhållna kristna assyrier. Omkring ett år efter tillfångatagandet släpptes resterande assyrier fria, det efter att lösensummor på miljontals dollar betalats av assyriska kyrkor enligt SVTs källor.

”Om ni blir muslimer som vi så ska vi ge er hus och pengar”. Det berättar en av de assyriska kvinnorna i intervjun att IS krigarna sagt till dem under deras fångenskap. Samma budskap som meddelats de kristna assyrierna under flertalet folkmord de fått utstå under de senaste hundratals åren.

I klippet på SVT får vi veta mycket om assyriernas tragiska livsöde och förföljelse. Samir berättar om folkmordet 1915 och om massakern i Simele under tidigt 1930-tal (I klippet säger han Turkiet. Förutom den folkliga massakern och förföljelsen berättar han även om det kulturella folkmordet som folkgruppen utsatts för. Bland annat genom IS förstörelse av historiska kulturskatter tillhörandes det assyriska riket.

Något positivt som dock lyfts upp i slutet av klippet är styrkan hos det assyriska samfundet i diasporan världen över. Samir berättar om assyriernas lyckade och starka samfund i USA och Kanada men främst Sverige. Han berättar om hur assyrierna lyckats bibehålla sitt språk, kultur och traditioner och om hur de försöker att hjälpa till så att de som är kvar fortsatt kan bo kvar i Assyrien.

Klippet inger därmed hopp trots den tragedi assyrierna fått genomgå under senaste hundra åren. Från förföljelse och folkmord har den assyriska folkgruppen ofta lyckats resa sig ur stoftet och bygga starka samhällen och samfund. Förhoppningsvis kan den trenden fortsätta och under kommande framtid får vi hoppas på att förföljelserna avtar så att det som byggs upp inte på nytt raseras till dess grund.

 

Delar av reportaget kan ses här