Det var tänkt att Assyriska skulle ta revansch för den snöpliga förlusten i våras. Istället blev det en ny förlust mot Syrianska, denna gång med 0-1. Det är bara att gratulera Syrianska till segern och hoppas att Syrianska har anledning att gratulera Assyriska när serien är slutspelad.

Två dagar innan derbyt nås jag av nyheter som kan få den mest ärrade Assyriskasupportern att få panikångest. Efter lagets sista träning har tränare Michael ”Borken” Borgqvist tagit ut de 16 spelare som han tror skall klara uppgiften. I avsaknaden av lagkapten Göran Marklund, som för andra gången är otillgänglig i ett derby, och mittlåset Lamin Conateh väljer ”Borken” att ta drastiska beslut. Beslut som skvallrar om en inställning som går ut på att Assyriska är mer rädda att förlora än att våga gå ut och vinna matchen, som för assyrisk identitet, kan vara århundradets viktigaste.

”Borken” hade nämligen till denna speciella match valt att ändra spelsystem från 4-4-2 till defensiva 4-5-1. Tre centrala mittfältare skulle vinna kampen om mittfältet – var det tänkt. Dennis Östlundh och Gerald Forschelet skulle tillsammans med Charles Sampson klara uppgiften. Sampson, som endast gjort enstaka inhopp denna säsong, fick platsen på bekostnad av Andi Toompuu, lagets bästa mittfältare i år. Varför? Jo, för att Toompuu skulle passa bäst som vänsterback i just denna match. Varför vilade inte ”Borken” Sampson, spelade Tony Mahr som vänsterback och gav den tredje mittfältspositionen till Toompuu? Toompuu skulle i varje fall tillsätta lite speed till det tröga innermittfält vi beskådade igår. Och Mahr har spelat flest matcher som just vänsterback.

Assyriskas anfall var också uddlöst igår. Som ensam anfallare blev Xhevdet Llumnica avskuren och skulle behöva sin parhäst från Bodenmatchen, Aziz Corr-Nyang, för att komma till sin rätt. Nej, för många positionsbyten och ett nytt spelsystem lönade sig inte. ”Borkens” chansning gick inte hem och Assyriska förlorade. Jag kan inte klandra någon av spelarna på plan mer än själva spelsystemet och positionsbytena.

Visst hade det varit roligt att ta en seger mot Syrianska men fokus måste ändå ligga på att återta sin rättmätiga plats bland Sveriges fotbollselit. Med fem omgångar kvar har Assyriska allt i egna händer, därför gäller det att skaka av sig denna match så snabbt som möjligt, återgå till 4-4-2 och använda spelarna på deras rätta positioner. Då är Assyriska på god väg mot Superettan.

Laget: Stojan Lukic – Martin Lorentzon, Pierre Bengtsson, Elias Merkes, Andi Toompu – Eddie Moussa, Charles Sampson (87 Aluspah Brewah), Dennis Östlundh, Gerlad Forschelet, Thomas Lekander (59 Aziz Corr-Nyang) – Xhevdet Llumnica.