Första träningsmatchen för Assyriska gick tyvärr i moll. En något märklig laguppställning och en minst sagt sömnig start förstörde alla chanser att börja försäsongen med en vinst. Valsta/Syrianska vann matchen med 3-1. Glädjande är dock tillväxten bland Assyriskas unga spelare, som lovar en ljus framtid.

Träningsmatcher har av olika tränare fått varierande prioritering. En inte så vild gissning säger nog att herrarna Edmond Lutaj och Michael Borgqvist tog denna första match med en lätt axelryckning. Med Filip Bergman som mittback och Gabriel Rhawi som vänsterback kan jag inte se det på annat sätt. Själklart har skadeläget påverkat laguppställningen, men nog kunde tränarparet ha hittat en något starkare backlinje?

Hur som helst präglades matchen av att Assyriska låg under med tre mål efter endast tjugo minuter. Målmaskinen Göran Marklund gjorde Assyriskas enda mål i matchen, dock måste jag rekommendera Assyriskas lagledning att inhandla motorolja till sin medicinväska, eftersom lagets andra forward, Xhevdet Llumnica, fortfarande har grus i maskineriet. De negativa tendenserna från förra säsongen ser ut att hålla i sig. Synd att Llumnica fick ett mål felaktigt bortdömt för offside, han hade verkligen behövt en förtroende-injektion.

Matchen kan sammanfattas med att försvaret behöver lyfta några klasser, och att anfallet behöver bli mer effektivt. Det går inte att klara sig med endast en forward som producerar. Inget nytt under den assyriska solen med andra ord och det återstår att se om sportansvariga gör något åt saken.

Besviken efter matchen bestämde jag mig för att ta en titt på Assyriskas juniorer som hade träningsmatch mot div 4-laget FF Södertälje. I juniorerna ingår numera de uppflyttade spelarna Nahir Besara och Gabriel Awrohum. När jag gick från Södertälje Fotbollsarena var jag på något bättre humör. Det är skönt att inte behöva oroa sig över tillväxten bland de yngre förmågorna. Både Awrohum och Besara utmärkte sig, men det var framför allt Besara som imponerade. Besara visade moget spel, med varierande kortpassningsspel och krossbollar, och inte att förglömma tre (!) snygga mål som innermittfältare. Kanske borde lagledningen fundera på att skicka Llumnica på kurs hos Besara?

Det finns de som målar fan på väggen redan nu. För hur kan Assyriska förlora mot ett, på papperet, sämre lag? Det är samma personer som tror att Assyriska kommer att spela i allsvenskan nästa år bara för att man slår Djurgården, ett på papperet bättre lag, i en träningsmatch. Till dessa människor vill jag bara säga; ni har fel i båda era slutsatser. Överreaktioner har aldrig kännetecknat en vinnarkultur, varken på plan eller vid sidan av.