Assyriska spelade 1-1 mot Häcken i Göteborg. Häcken på bortaplan brukar inte vara en dans på rosor och var inte det den här gången heller. Efter att ha hamnat i underläge började Göteborgslaget lyfta långt och satsa på fasta situationer. Kvitteringen kom med mindre än tio minuter kvar på en hörna. Ett resultat som inte kändes helt rättvist.

Inför matchen intalade jag mig själv att oavgjort borta mot Häcken var ett bra resultat. Efter matchen kände jag mig rånad. Men det var mer ett misslyckat rån där rånaren bara fick med sig en tom plånbok. Visst ”stal” Häcken två poäng av Assyriska, men Assyriska har nu visat att det finns kapacitet att avancera i seriesystemet.

Assyriska har nu mött alla lag och ligger på första plats. Man har dessutom visat att man spelmässigt har ett grundspel som man inte ruckar på i första taget. Mot Häcken spelade man visserligen med Göran Marklund i en fri roll och med Dinho som ensam anfallare. Men om man har sett matchen kan man inte annat säga än att det var Assyriska som höll i taktpinnen under större delen av matchen, som måste ha varit en av de bästa i årets upplaga av Superettan.

Det var högt tempo matchen igenom med många individuellt skickliga spelare på planen. Bägge lagen satte full fart från början och pressade backlinjen högt upp i banan. Häcken försökte spela med ett tillslag så ofta spelarna kunde, men bollarna hamnade inte där spelarna ville alltid. Ambitionen var bra, även om skickligheten inte riktigt fanns där. Dock lyckades Häcken med några fina skarvningar på ett tillslag, och det var då Häcken skapade något av eget spel. Annars förlitade man sig mest på långa bollar, fasta situationer, långa inkast (!?) och hoppades att lagets brassar skulle blixtra till.

Men det var Dinho, brassen på andra sidan häcken, som bländade alla. I andra halvlekens första minut tog Assyriska tag i taktpinnen direkt. Efter fem snabba passningar inom laget där Häcken bara kunde titta på hamnade bollen hos Dinho. Dinho, med en mittfältare flåsandes honom i nacken och två backar framför honom, sätter full fart mot kortlinjen. Hårt trängd och ur vinkel skjutpassar han in bollen längs mållinjen till Aziz Corr-Nyang som bara behöver sätta dit foten. Tänk om Dinho dessutom kunde använda huvudet också. Gult kort nummer sju för säsongen på exakt samma sätt som de sex föregående.

Corr-Nyang tog en liten revansch i samband med målet då han missade ett friläge i första halvlek. ”Azizou”, som missat flera matcher på grund av landslagsuppdrag och sjukdom nu senast mot Ängelholm, var på riktigt spelhumör. Han visade sedvanligt upp några cirkusnummer och några fina klackar som säkerligen värmde publiken mer än långa inkast i alla fall. Andi Toompuu visade också, under andra halvleken, att formen är på väg åt rätt håll.

På det hela taget var det en gedigen insats av Assyriska. Många var riktigt bra, och man såg att laget ville ge sitt yttersta i den sista matchen inför vilan. Några som jag ändå vill lyfta är ovan nämnda spelare Dinho och ”Azizou”. Dinho för sitt hårda arbete och ”Azizou” för artisteriet och framförallt målet. Det är ändå målen som räknas. Hade Assyriska varit lite mer effektiva hade man punkterat matchen tidigare. Chanser saknades inte.

Framför allt tänker jag på Marklunds friläge som tvingade Häckens målvakt till ännu en paradräddning. Marklund är, knappast överraskande, också värt att hyllas. Kaptenen agerade som en spindel i nätet och var överallt. Det kan tyckas att man tappar styrka i offensiven, men om man haft chansen att närvara på träningarna under veckan vet man att det var helt enligt planerna.

Nu blir det en veckas vila för Assyriska innan träningarna sätter igång igen. Det har ju sagts att målsättningen är att hålla sig kvar i Superettan inför säsongen, men att man skulle omvärdera om laget låg bra till. Det är nog riskfritt att säga att Assyriska gör en satsning mot Allsvenskan när serien sätter igång igen. Frågan är hur stor satsningen kommer att bli. Förutsättningarna har nog aldrig varit så bra som i år, men det behövs fortfarande medel för att lyckas. Är det någon gång assyriska företagare skall gräva i sina plånböcker, så är det just nu.