Assyriska gick upp i serieledning efter vinst hemma mot Sirius. Den stundtals fula matchen slutade 3-0 och målskyttarna var i nämnd ordning Dennis Östlundh, ”Alex” och ”Dinho”. Dock kunde segern ha blivit dyrköpt då både Göran Marklund och Filip Bergman fick utgå efter skador.

Sirius tränare Pär Millqvist måste ha mardrömmar när han kommer till Södertälje Fotbollsarena. Det verkar inte som om han kan gå vinnande från den här arenan vare sig som hemmatränare eller som gäst. Säsongen 2006 ska vi inte tala om förstås, men även de två senaste besöken har slutat med förlust. Idag såg det mer ut som om Sirius var mer intresserade av att kapa Assyriskas tongivande spelare än att fokusera på eget spel. Ändå tillade Millqvist att Sirius förlorade med ”flaggan i topp” på presskonferensen. Jag kan lugnt meddela att han var ensam om den åsikten.

En bit in i första halvleken insåg jag att det här laget har stora kvalitéer. Assyriskas Andi Toompuu var fortfarande skadad och väntar på operation. Hans ersättare, Martin Åslund, från Väsbymatchen hade skadat sig inför matchen. Då valde tränarparet Edmond Lutaj och Michael Borgqvist att satsa på egna produkten Narsai Chaba som innermittfältare tillsammans med Östlundh. Dessutom var Xhevdet Llumnica tillbaka i startelvan på topp tillsammans med ”Dinho”. Det öppnade för ännu en formationsändring för Göran Marklund som fick agera offensiv mittfältare och att Assyriska spelade återigen utan någon naturlig vänsterytter. Backlinjen var densamma som tidigare och så Eddie Moussa på högerkanten. En oro över att den ganska offensiva uppställningen skulle straffa sig smög sig på.

Den farhågan försvann tämligen omgående. Förutom den något darriga inledningen, där Sirius vaskade fram två farliga chanser, visade Assyriska sin bredd. Chaba som gör sin ”riktiga” debut idag kom in och spelade som om han inte gjort annat än att spela i Superettan. Lugnt och metodiskt fördelade han sina passningar och gjorde sig spelbar. Lutaj berömde Chaba på presskonferensen och menade att Chaba skötte sin uppgift väl och att Assyriska hade 2-0 när han byttes ut i sjuttionde minuten. Chaba valdes trots att det fanns äldre och mer rutinerade spelare i laget för att han har kvalitéer och han kommer att få fler chanser i år. Efter matchen sade Chaba att det var hans första match på ett bra tag, och kände sig något trött i bristen på matchtempo. Chaba var också ganska nöjd med sin insats och berättade att Dennis Östlundh var ett stort stöd under matchen.

Efter de skakiga första fem minuterna var det i princip bara ett lag på plan. Åtminstone var det bara Assyriska som skapade farliga chanser. Det var möjligen den frustrationen som tvingade Siriusspelarna till flera ”taktiska” tjuvsmällar på Assyriskaspelarna. Just när man började drömma om att det här laget faktiskt har chansen att gå upp i år smällde Pierre Gallo på lagkapten Marklund. En smäll som tvingande Marklund att utgå redan i 40:e minuten och den på nytt åsidosatte (!?) ”Azizou” kom in. Tidigare matcher då kaptenen inte varit på plan har spelat fallerat totalt, nästan utan undantag. Vicekapten Östlundh ville helt annorlunda idag och var planens gigant. När rutinerade rävar som Åslund, Marklund och senare även Bergman inte fanns på plan längre tog Östlundh ett stort ansvar. Östlundh dundrade in straffen som Llumnica hade ordnat och slog sen hörnan som ”Alex” snyggt nickade in i bortre hörnet. Vågar man hoppas på samma form som säsongen 2004?

Ett fall framåt också för Llumnica som jobbade hårt tillsammans med ”Dinho”, även om toppformen känns lång borta. Eddie Moussa måste hitta tillbaka till den form han hade innan sin skada om Assyriska ska ha nytta av honom. I längden blir även Martin Lorentzons offensiva spel lidande om högeryttern inte kommer upp i normal standard. ”Dinho” hade slitit i etthundraåttio mållösa minuter nonstop när så han fintade bort Sirius-målvakten till Coop Forum och petade in 3-0 målet i öppet mål. Visserligen kunde han ha passat en fri Llumnica, men vem kan klandra honom när resultatet var så fint att skåda?

Vidare höll Jon Rytterbro nollan igen. Målvakten tillsammans med backlinjen var stabila, trots ”Alex” outsinliga lust för offensiva ruscher. Killen tänker framåt även om Assyriska leder med 2-0 och det bara är minuter kvar. Det kunde ha straffat sig om inte dagens man i försvaret, Fredrik Samuelsson, agerade så säkert. Egna produkten och Södertäljesonen visade tillsammans med Filip Bergman i mittlåset att det blir svårt att ta deras plats. Med Elias Merkes, Lamin Conateh och Pierre Bengtsson finns det egentligen en alternativ startande backlinje, men jag skulle inte byta ett vinnande lag utan synnerligen bra skäl.

Till sist kan jag lugna supportrarna med att säga att skadorna på Filip Bergman och Göran Marklund var lindriga. Utanför arenan intygade båda att de bör vara tillgängliga till nästa match borta mot Jönköping Södra.