Alla som följt Assyriska IF i Norrköping vet att laget varit en hårsmån från att flyttas upp i seriesystemet. Laget har dock förlorat kvalet till division 2 två år i rad. Hujada.com har träffat Ilhan Sonar, som tränade laget förra året och Henrik Åberg, som tar över tränaransvaret denna säsong för att reda ut dåtid och framtid för AIF.

Vad orsakade förra årets kvalmiss?
– Kval har genom åren varit ett spöke för laget, jag tror det är fjärde kvalrundan som laget missat chansen till uppflyttning. Det är väldigt små marginaler för att lyckas i ett kval, vi har haft chansen att blir seriesegrare och därmed bli direktuppflyttade men har inte lyckats med det. Överlag tycker jag att vi har spelat bra fotboll.

Vilka förutsättningar tror du laget har för att ta steget upp i år?
– Laget har etablerat sig i toppen av division 3 under några år och har stor chans i år. Om man kan förstärka med några offensiva spelare och inte tappa allt för många så har laget en bra chans att vinna serien.

Hur ser din egen framtid ut, har du några tränaruppdrag på gång?
– Just nu är det lite ovisst, det verkar inte bli något tränaruppdrag i år. Förfrågningar har funnits från lag i högre och lägre serier men motivationen har uteblivit. Men suget kommer tillbaka snart, fotboll är bland det roligaste som finns.

Inför denna säsong har den tidigare spelaren och kämpen Henrik Åberg nu tagit över rollen som huvudtränare. Småbarnspappan Henrik har spelat fotboll i 18 år på seniornivå och har dessutom spelat division 1 fotboll i Australien. Hujada.com frågar honom hur han känner inför ansvaret som huvudtränare:

– Det är helt klart en ära för mig. Jag känner en så otroligt bra respons från samtliga involverade i föreningen, styrelse som spelare så jag ska absolut göra mitt bästa för att nå de mål som är uppsatta av både styrelse, oss ledare och spelare.

Vad är din syn på dagens trupp och vilka positioner behöver ni förstärka?
– Spontant är dagens trupp relativt ung. Det lilla som oroar mig med dessa förutsättningar är eventuellt att det kan saknas lite rutin i vissa avgörande skeden. Fast å andra sidan har många spelare redan visat framfötterna och visar en bra klass och utvecklingskurva.Jag ser med spänning fram mot vad flera av våra duktiga spelare kan utföra för föreningen i år. I nuläget önskar vi oss två spelare i varje lagdel förutom på målvaktsidan.

Vad har du och ledningen för mål inför säsongen?
– Jag själv har satt upp delmål under säsongens gång men det slutgiltiga målet är att inte bli sämre än vi varit tidigare. Ledningen är inne på samma spår.

Vilket spelsystem kommer ni att satsa på?
Jag är i grund och botten en tränare som förespråkar en traditionellt 4-4-2 system. Jag är absolut inte främmande för förändringar men naturligtvis beror det på vilka typer av spelare vi har. I nuläget med befintliga spelare så lutar det åt ett klassiskt 4-4-2 system.

Hujada.com önskar Ilhan och Henrik lycka till och väntar med spänning på den nya säsongen.