Medan Assyriska FF firade påsk genom att förnedras borta mot Mjällby, tog division 3 laget från Norrköping, Assyriska IF, en meriterande ”borta”-seger mot lokalkonkurrenten Lindö FF. Efter en första halvlek som inte gjorde någon glad, tog AIF kommandot i matchen och visade enorm vilja som resulterade i två fina mål.

Eftersom jag inte såg Assyriskas match mot Mjällby ska jag inte heller försöka analysera vad som gick fel. Rapporterna säger bara att en svajig målvakt och en långt ifrån toppad Fredrik Samuelsson hade en del av skulden. Det enda jag på förhand och i efterhand kan kommentera är valet av startuppställning.

Det handlar inte om att vara efterklok. Det känns bara som sunt förnuft att man inte väljer att välja ett spelsystem med två anfallare, men där man sätter den ende friske anfallaren på bänken. Martin Åslund, som inte har gjort många träningar med laget de senaste månaderna, fick alltså förtroendet på topp tillsammans med Aziz Corr-Nyang.

Jag kan komma på minst tio kombinationer med lösningar på anfallsproblemet med det material Roberth Johansson har att tillgå, men jag kan lova att ingen skulle se ut som den som fick förtroendet. Jag slutar där. Lika lite som Assyriska var i himmelriket efter vinsten mot Norrköping, lika litet är Assyriska i helvetet just nu. Men att Johanssons lösning gav mer frågor än svar är det ingen tvekan om.

Istället fokuserar jag lite mer om den match jag faktiskt såg. Assyriska IF vann alltså med 2-0 mot nedflyttade Lindö FF i seriepremiären i div.3 Nordöstra Götaland. En perfekt start för ett lag som de senaste åren fallit på målsnöret i kvalet till division 2. Det var en typisk premiärmatch med mest kamp och inte det vanliga skönspel som laget normalt bjuder på.

Faktum är att när laget gick till pausvila var det mycket oroade ansikten på ”läktarna”. Det spekulerades i om det var det dåliga underlaget som gjorde att spelarna missade enkla passningar eller om det var premiärnerver. I andra halvleken kom svaret. Där första halvleken bjöd på missar som mer lämpar sig på en topp-10 lista över missar på youtube, blev den andra halvan en helt annan historia.

Assyriska gjorde 1-0 tio minuter in på halvleken och efter det var det i princip bara ett lag på plan. Spelarna kunde slappna av och därmed få ut mer av sitt register. Assyriska skapade chanser samtidigt som hela laget slet ont. Med fyra ”odjur” till backar som tändvätska, kunde heller resten av laget inte annat än att följa deras exempel.

Jag vet att det är division tre jag pratar om och att de flesta av oss är bortskämda med spel i Superettan. Men det var befriande att se en match på så nära håll och att se ett helt lag kämpa för kung och fosterland. Till slut kom också det förlösande andra målet. En inte så oviktig notis i sammanhanget är att laget dessutom saknade nästan en halv startelva mot Lindö FF. Bara en sån sak.

Det jag hade glömt, sedan tiderna då Assyriska FF spelade i de lägre divisionerna, är hur dåliga domarna är på den nivån. Assyriska IF berövades på två straffar och blev konstant bortdömda i konstiga frisparkssituationer och egendomliga offsideavblåsningar. För att inte tala om ett gult kort för filmning när en spelare kommer helt fri, men blir fälld bakifrån. Det var skrattretande, men vad gör det en dag som denna?

Det är egentligen för tidigt att yttra sig när man bara har sett en match i år, men vänsteryttern David Chamoun kan vara något för AFF att kika närmare på. I laget fanns helt klart några oslipade diamanter som med rätt vägledning kan blomma ut ordentligt.Assyriska BK från Göteborg och Assyriska Ungdom från Södertälje hade också premiär i sina respektive div.3-serier. Det blev oavgjort i båda matcherna där bägge lagen tappade ledningen. Du hittar mer info om matcherna på assyriskabk.com och assyriska.se.