FN har tillsatt en kommission för att undersöka dödandet av 19 palestinier, samtidigt som man inte har lyft ett finger för att stoppa den etniska rensningen av assyrierna i Irak. ”En internationell skandal”, säger assyriska ledare.

Det var den 8 november i år som israeliska bomber dödade 19 palestinier i Gaza. Nu har FN tillsatt en kommission med Nobelpristagaren Desmond Tutu i spetsen för att undersöka händelsen. Syftet med kommissionen är att ”rekommendera sätt att skydda civila palestinier mot fler israeliska attacker”, säger FN.

Samtidigt pågår en etnisk utrensning av assyrierna i Irak. Kyrkor bombas, människor kidnappas, assyriska ledare dödas och människor flyr. Enligt FN: s eget flyktingorgan, UNHCR, så utgör assyrierna 40 % av dom irakiska flyktingarna trots att de endast står för 5 % av den irakiska befolkningen. Fortsätter utvecklingen är snart hela Irak tömt på sin ursprungsbefolkning, assyrierna.

Trots att FN:s egna organ har rapporterat om vad som drabbar assyrierna i Irak och trots att flera internationella medier har uppmärksammat den ohållbara situationen så har FN inte agerat för att skydda assyrierna.

– Det är en internationell skandal. Man vill skydda civila palestinier mot israeliska attacker men man är inte alls intresserad av att skydda ett folk som håller på att utrotas. Palestinierna befinner sig i en svår situation men dom står inte till randen av utrotning i sitt hemland såsom vi assyrier gör, säger en talesman för en kommande assyrisk konferens i Stockholm där flera partier kommer att samlas för ett alliansbygge.

Ordföranden för Assyriska Riksförbundet i Sverige, Simon Barmano är också kritisk.

– Man sjösätter en undersökningskommission för 19 döda palestinier men gör ingenting för att undersöka dom hundratals assyrier som mördas. FN verkar inte vilja inse vilken farlig situation assyrierna i Irak befinner sig i trots att dom känner till allt, säger han i en kommentar till hujada.com