De assyriska miliserna i Syrien och Irak tar nya kliv för att etablera sig bättre. Samtidigt bäddas för en rivalitet mellan kurdstödda miliser och mer oberoende styrkor. Utvecklingen avslöjar en söndra och härska taktik från kurdiskt håll.

När oroligheterna började i Syrien formade assyrierna i staden Qamishly en lokal styrka för att skydda sig mot banditer och kriminella gäng då polisen dragit sig tillbaka. Styrkan fick namnet Sootoro som betyder skydd på assyriska. Kort efteråt kunde Dawronoye-sekten bilda en rivaliserande styrka med hjälp av PKK:s gren i Syrien som dominerar de kurdiska grupperna. För att förvilla och dra fördel av det goda rykte som Sootoro hade skapat sig valde Dawronoye-sekten att kalla sin styrka Sutoro.

Sedan dess har rivaliteten mellan de två grupperna eskalerat. Den ursprungliga styrkan Sootoro har stöd av majoriteten av assyriska folket och samtliga kyrkor. Nu går Sootoro mot att bli en fullfjädrad milis med en del tyngre vapen. Styrkan meddelande nyligen att man inrättat ett militärläger för utbildning och träning och att man har rekryterat fler män. Militärlägret är döpt efter Agha Petrous, legendarisk befälhavare för en tredjedel av de assyriska styrkorna under första världskriget. Här nedan ett nyhetsinslag från italienska Il Giorno om Sootoro:En liknande utveckling börjar skönjas i Irak. Assyrierna började forma en oberoende styrka under namnet Nineveh Plain Protection Units. För att möta detta har den kurdstödda milisen Dwekh Nawsha lanserat en PR-kampanj för att framställa sig som assyriernas militära ombud.   

Oavsett om den dominanta kurdiska gruppen är PKK eller KDP så är taktiken given. Syftet är att söndra och härska genom att skapa lojala grupperingar som ska tävla med och underminera de oberoende assyriska miliserna. Massoud Barzanis KDP har varit skickliga på denna taktik, som denna rapport från Human Rights Watch visar.