Efter att Häcken hade avgjort sin andra match i rad, genom att göra mål på straff på övertid, var Assyriska tvungna att vinna borta mot Mjällby för att behålla en direktplats till Allsvenskan. Assyriska tog ledningen med 1-0 genom Stefan Batan och hade flera chanser att avgöra matchen. Istället kunde Mjällby kvittera på hörna och förpassa Assyriska till en hållplats som är fylld med ångestframkallande känslor; kvalplatsen.

Enligt rapporterna från Mjällby kan matchen i sig beskrivas ganska enkelt. Assyriska började bäst och kunde ha gjort några mål i första halvleken. Andra halvleken var inte lika bra, men Göran Marklund hade en jättechans från fem meter som han ”lyckades” skjuta över målet. Inte direkt den Marklund man är van vid.

Medvinden från första halvleken blev motvind i andra halvleken och skapade problem för Assyriska. Efter en dubbelhörna lyckades Mjällbys Johan Svensson kvittera på en nick, som enligt Svensson själv var lite turligt. På Mjällbys hemsida berättar Svensson att det var mer bollen som träffade hans huvud än tvärtom.

Kvitteringen kom med fem minuter kvar. Därefter fanns jättechanser för båda lagen att sno med sig tre poäng. Ivo Vazgec räddade Assyriska från förlust när han stoppade två frilägen. Martin Åslund däremot räddade Mjällby från förlust när han, fri med målvakten, ”passade” Mattias Asper. På presskonferensen efter matchen tyckte både hemmalagets och bortalagets tränare att ett oavgjort resultat var rättvist.

På en match där jag inte närvarat, undviker jag några djupgående analyser. Men det vore trevligt om Assyriska kunde ha lite kontinuitet i startelvan. Det känns lite som om tryggheten som spelarna haft i sitt spelsystem och i sig själva har fått sig en törn. Assyriska bör använda spelare som har en formkurva som åtminstone inte pekar neråt. Oavsett merit eller namn.

En annan sak som oroar är måltorkan. När ska anfallarna börja göra mål igen?

Med tre matcher kvar finns nu Assyriska på en tredje plats med goda chanser att knipa en av direktplatserna. Om någon hade fråga mig om jag varit nöjd med en sådan position innan säsongen börjat hade jag tagit det elva gånger av tio. Jag hoppas bara att spelarna tar chansen att skriva historia. Jag undrar om det någonsin funnits ett elitlag som åkt ner två divisioner på två år för att ta kliven tillbaka under nästkommande två år?