Det har länge spekulerats i om de båda Södertäljelagen Assyriska FF och Syrianska FC kommer att spela i samma serie. Igår spikades serieindelningarna för kommande fotbollssäsong och därmed blev det klart att det blir derbyn mellan AFF och SFC. Vi har en spännande säsong framför oss och förberedelserna är redan igång.

Ganska tidigt visade det sig att de båda lagens lagledningar hade olika inställningar till att de eventuellt skulle spela i samma serie. Medan Assyriska visade en viss tveksamhet, välkomnade Syrianska tanken att få spela derbyn mot ärkerivalerna. Den assyriska sidans inställning har setts som ett svaghetstecken, att man på något sätt skulle vara rädda för att möta Syrianska. Det är en sanning med viss modifikation.

Som ett etablerat elitlag har AFF det senaste åren stärkt sitt varumärke genom framgångarna i Svenska cupen 2003 och avancemanget till Allsvenskan 2004. Genom en medveten långsiktig satsning har man lyckats stärka varumärket Assyriska och man vill fortsätta att ha ett gott anseende i Fotbollssverige. Denna ”good-will” är man rädd om och vill inte på något sätt äventyra.

I Assyriska är man medveten om de varma känslor som finns mellan lagens supportrar och man befarar att derbyna kommer att klassas som högriskmatcher. I händelse av bråk och skadegörelse vid ett derby har Syrianska FC inget vidare rykte att vara rädda om. Laget har aldrig varit uppe i eliten och har mindre att förlora än Assyriska FF. Det är detta faktum som Assyriskas ledning oroat sig för. Det sportsliga resultatet är man inte orolig för.

Men nu när serieindelningen äntligen är fastspikad är det dags att förbereda sig för en spännande säsong. Det är upp till båda lagens förtroendevalda att se till att derbymatcherna blir folkfester istället för skandalmatcher som renderar båda lagen ekonomiska bakslag och eventuella poängavdrag. Kan det hända Hammarby och Djurgården så kommer det definitivt att hända Assyriska och Syrianska, var så säkra.

Personligen är jag övertygad om att beslutet endast är positivt för den assyriska sidan. Många supportrar har länge varit nöjda med att ligga ett steg, eller två, före Syrianska. De har inte brytt sig om resultatet så mycket och därför inte heller engagerat sig i föreningen så länge den legat steget före. Nu när vi spelar i samma serie hoppas jag att de omvärderar sin inställning och engagerar sig mer i föreningen. Nu måste alla stå enade och ge sitt stöd till styrelsen, tränaren och spelarna endast då kan laget fortsätta vara folkets lag i hela världen.

Som en som älskar sitt folk oavsett benämning drömmer jag självklart om ett enande när det gäller stora politiska frågor som ett erkännande av folkmordet, Seyfo, och vårt folks utsatta situation i Irak. Men när det gäller fotboll så reduceras jag till en fotbollssupporter som bara har ett lag i sitt hjärta, Assyriska FF.

Så här ser Div 1 Norra ut i sin helhet:

Assyriska FF
Bodens BK
Falu FK
BK Forward
Gröndals IK
Skiljebo SK
Syrianska FC
IFK Timrå
Umeå FC
Valsta Syrianska IK
Vasalund/Essinge IF
Väsby United
Västerås SK FK
Östersunds FK