Assyriska avverkade sin tredje match på en dryg vecka när Västerås kom på besök i helgen. Efter en förlust och ett oavgjort resultat kom nu också första vinsten. Provspelande Diogo Andrade övertygade i ett Assyriska som enkelt vann med 3-0.

I de två tidigare matcherna har Assyriska valt att matcha många spelare, och det var ungefär samma melodi även mot Västerås. Kvalitén i spelet har varierat kraftigt under matcherna som spelats hittills, men det är också tydligt att lägsta nivån har höjts sakta men säkert.

Det är inte bara resultatet i sig som är bättre. Perioderna med sämre koncentration och lägre tempo har blivit färre och kortare. Om Assyriska fortsätter i samma takt träningsmatcherna igenom ser det onekligen ljust ut inför seriestarten. Men dit är det långt kvar ännu.

Assyriska ställde upp med en elva som kanske, på papperet, inte sätter skräck i motståndarna, men med det spelade resultatet åtminstone inger respekt. Respekt för att spelare som Göran Marklund, Aziz Corr-Nyang och Xhevdet Llumnica inte ens var ombytta och att Dennis Östlundh bara spelade en kvart.

Det mest positiva hittills har varit de egna produkternas framfusighet. Inför säsongen önskade jag att Assyriskas uppflyttade juniorer skulle få minst fyrtiofem minuter varje träningsmatch. Min önskan har uppfyllts över förväntan. Förutom Narsai Shaba och Gabriel Awrohum som tyvärr hindrats av skador, har de unga spelarna fått rejält med speltid.

Mattias Genc och Nahir Besara har visat att de etablerade spelarna kommer känna ett rejält flås i nacken denna säsong. Genc var den bättre av de forwards som spelade mot Västerås. Förutom ett skott som tog klockrent i ribban, var han mycket delaktig i spelet. Framgångsrikt spelade han sig igenom flera gånger och var så när att överlista målvakten.

Nahir Besara fick både spela på innermittfältet, hans naturliga position, och senare som yttermittfältare när Mohammed Mbye byttes in. Besara kommer bättre till sin rätt från mittens rike, även om han inte direkt gör bort sig på kanten. Han spelade även fram Dinho till 3-0 målet i slutet av matchen, när han klev in i mitten och vann boll.

Besara och Genc bjöd på några fina kortpassningskombinationer matchen igenom, och visade att de känner till varandras spelstil väl. Är det något jag har saknat från Assyriskas innermittfältare de senaste åren är just situationer där spelarna ”väggar” sig ur situationerna framåt.

Det blir mer att de spelar bakåt istället. Ingen av de kombinationer vi sett de här tre matcherna hittills indikerar heller på en klar förbättring. Då har vi sett Mbye-Toompuu, Östlundh-Mbye, Toompuu-Besara, Besara-Östlundh och den mest självklara från förra året förstås med Östlundh-Toompuu.

Det jag har sett än så länge av dessa kombinationer är att jag inte skulle vara orolig oavsett vilken av dessa som ställs på plan. Den enda som på förhand kan tänkas lite onödig är Mbye-Toompuu, som kan vara lite för defensiv i min värld. Sedan är jag lite nyfiken på en kombination med Mbye och Besara, där man kanske kan få se lite fler passningar som går framåt i banan.

Försvaret var ganska tryggt matchen igenom, där inte alltför många chanser släpptes igenom. Förutom några huvudlösa passningar, från den ibland nonchalante Lamin Conateh och konstigt nog även Toompuu, såg det stabilt ut. Jon Rytterbro var också pigg i sin första match för året. Det enda negativa man kan säga är att vänsterbackspositionen saknar den offensiva kraft man blev bortskämd med när Alex spelade. Än så länge.

Matchen i sig var ett steg framåt för Assyriska. Spelmässigt har laget inte sett bra ut, när både Marklund och Östlundh saknats. Men mot Västerås såg det emellanåt riktigt bra ut. Även om det mesta och bästa kom från provspelande Diogo Andrades högerfot. Ett frisparksmål och en underbar framspelning var Andrades fina dagsverke.

Andrade har på mycket kort tid visat att han skulle kunna vara ett bra tillskott. Jag gissar att sportkommittén är intresserade, men att det i slutändan handlar om ekonomin. Det blir ett beslut som kommer att handla om att satsa på ett kort som finns framför näsan, men som är dyrare. Eller ett kort som säkerligen är billigare, men inte nödvändigtvis bättre. Ett svårt beslut som jag är glad att jag inte behöver ta själv.

På lördag får Assyriska mäta sina krafter mot allsvenskt motstånd. Laget möter ett AIK som vunnit fyra raka matcher mot bland annat Syrianska FC och nu senast Örebro. På Skytteholm kommer Assyriska att få sin första riktiga värdemätare, förutsatt att bägge lagen ställer upp med ”bästa” möjliga lag.

Laguppställning: Jon Rytterbro – Martin Lorentzon, Filip Bergman (Bengtsson), Lamin Conateh, Fredrik Samuelsson (Merkes) – Eddie Moussa, Andi Toompuu (Östlundh), Nahir Besara, Diogo Andrade (Mbye) – Mattias Genc, Dinho

Avbytare: Oscar Berglund, Elias Merkes, Pierre Bengtsson, Dennis Östlundh, Mohammed Mbye