Det nya innestället för äldre assyrier i Göteborg heter Stadsbiblioteket. Just nu hänger dem där dygnet runt och berättar, bland annat, om hur många barn och barnbarn de har. Varför gör de detta? Fråga fotografen Börje Rydén.
Åtminstone så hänger porträtt av stadens äldre assyrier på Stadsbiblioteket i februari. Det är fotografen Börje Rydéns utställning ”Syrisk-ortodoxa kyrkans seniorer” från 2006 som är på tapeten igen.
– Efter mitt första möte med gruppen så visste jag att jag ville göra det här. Jag såg intressanta ansikten men kunde inte kommunicera med dem, säger Börje Rydén.
Hans idé mottogs med nyfikenhet av församlingen på Sankt Gabriels kyrka och så en dag hade han byggt en studio i en av kyrkans lokaler. Kamera, blixtar, bakgrund…
– Det gick hur bra som helst, seniorerna kom in en och en, satte sig och så pekade jag åt det håll de skulle rikta blicken. Det verkade vara den mest naturliga sak de gjort, säger Börje Rydén.
Han tyckte det var kul att se att en del fortfarande var måna om hur de ser ut – vissa män skulle skruva till ”snorborr”-mustaschen medan några kvinnor övervägde att ta bort huvudduken för att visa sitt vackra hår. Däremot var alla återhållsamma med en sak – åldern.
– En majoritet ville inte säga hur gamla de var, något som jag senare förstod att de helt enkelt inte visste.
Av kyrkans 120 seniorer är det ungefär hälften som ville bli fotograferade. Därefter har Börje Rydén spenderat en hel del tid på att framkalla bilderna på det gamla hederliga sättet i mörkrum. När det var gjort sattes utställningen ihop och idag, ett år senare, har den vandrat från kyrkan till Frölunda kulturhus och nu till Stadsbiblioteket. Förutom porträtten står det kortare fakta om varje person:
Garibe Akbas, 67år, i Sverige sedan 1979, hemmafru, 8 barn, 16 barnbarn.
Fehima Demir, i Sverige sedan 1980, bonde fru, 6 barn.
Lahdo Ucar, i Sverige sedan 1979, byggnadsarbetare, 8 barn.
Responsen från omgivningen upplever Börje Rydén som fantastisk. Han säger att folk är nyfikna. Konstväggen på biblioteket med ansikten som har lång historia bakom sig är svår att missa för förbipasserande. En del kastar en snabb blick, andra stannar upp, iakttar och läser.
– En vanlig reaktion är: Oj, vad många barn och barnbarn de har!
Andra har påpekat att det är viktigt att uppmärksamma minoritetsgrupper såsom assyrierna som annars kanske inte syns så mycket.
– Seniorer överhuvudtaget är de som lever i vårt samhälle men inte gör så mycket väsen av sig. Det här är ett sätt att visa att de finns, säger Börje Rydén med sina 70 år på nacken.