Trots att matchklockan visade på 91 minuter lyckade inte Assyriska ro hem de tre poäng man hade grepp om. På övertid lyckades Västerås utnyttja dålig kommunikation i backlinjen och trycka in 1-1 bakom en otröstlig Stojan lukic. En solig dag fick ett bittert slut i Västerås.

Om man sa mig att Assyriska skulle spela 1-1 mot Västerås borta innan matchen, skulle jag kunna tänka mig ta det. Det är ändå en svår bortamatch mot en tänkt toppkonkurrent. Men som matchen utvecklades känns det mer som en förlust. För trots att Västerås spelade mycket bra och hade en hel del farligheter, ledde Assyriska med 1-0 när matchklockan passerat nittionde minuten.

I ärlighetens namn är nog Västerås det bästa laget Assyriska mött denna säsong. Visst var även Väsby bra, men där Väsby koncentrerade sig på försvar, var Västerås mer intresserat av anfall. Där har vi också orsaken till att Assyriska skapade flera kvalificerade målchanser. Bland annat så rensades en boll på mållinjen när Östlundh sköt ett distansskott. 1-0 kom också några minuter senare när Tompuu vände bort ett par spelare i mitten, drev fram några steg och avlossade ett skott med vänstern som letade sig in i bortre hörnet. Första halvleken präglades av öppet spel och chanser åt båda håll där Assyriska stod för något fler öppna målchanser. Främst kommer man ihåg Haddads chans på Östlundhs inlägg. En meter från målet lyckades han tyvärr gräva en grop i gräsplan istället för att trycka in bollen.

En annan sak som borde bekymra tränarstaben är Xhevdet Lumnicas måltorka. Fyra matcher utan att få in bollen kan ju sätta sina spår. I första halvleken såg han riktigt otajmad när han kom in sent och missade flera heta chanser. Och när Llumnica äntligen såg lite het ut i andra halvleken och kom fram till en riktig chans att punktera matchen misslyckades han med avslutningen och målvakten kunde enkelt plocka hans lobbförsök. När en anfallare inte lyckas vinner man sällan några matcher. När båda misslyckas är det bara logiskt att kvitteringen kommer. Hade någon av alla frilägen förvaltats så hade matchbilden sett klart annorlunda ut.

En bit in i andra halvlek tog Västerås över matchbilden och trummade på för en kvittering. Fransmannen Gerald Forschelet agerade en räddande ängel ett par gånger när försvararna var överspelade. Forschelet gjorde en gedigen insats försvarsmässigt och anfallsmässigt trots att han placerats på vänsterkanten. Överhuvudtaget kan inte spelet ha gynnats av alla positionsbyten. Precis som i matchen mot Valsta senast, hade Lorentzon flyttats till vänsterbacken, Elias Merkes spelade högerback och Forschelet spelade alltså vänstermittfältare. Utöver det kom Aziz Corr-Nyang in som anfallare (!). Merkes, som är den som trivs bäst av positionsbytena, spelade riktigt moget och gjorde få misstag.

Det kan kanske ändå klassas som styrka att skapa så många chanser när spelet inte riktigt klaffar och flera spelare är på ovana positioner eller rentav (nästan) debutanter. Det var ändå typiskt att just, när Västeråsspelarna började bli panikslagna och tappa bort sig helt i spelet, ger Assyriska bort bollen helt i onödan. En frispark för Assyriska en bit in i offensiv planhalva i nittionde minuten slarvas bort genom att spela bollen inom backlinjen som till slut stressas till en frispark. Västerås flyttar själklart upp hela laget men är ändå så stressade att bollen dimper ner mitt bland fyra Assyriska spelare som helt utan kommunikation går upp på samma boll och ser den gå rakt upp i luften. Stojan Lukic stod lika förstenad som en gammal assyrisk staty och tittade på när deras spelare utnyttjade situationen och spelade in bollen framför mål. Där dök deras snabbe yttermittfältare upp och petade in den från en halvmeter.

När i princip hela laget agerade åskådare på stopptid och förlorat två poäng är det kanske svårt att se några ljuspunkter. Men vi måste ändå tänka på att Assyriska hittills endast förlorat en match och de matcher laget tappat poäng i har kommit mot riktigt starkt motstånd på bortaplan, Väsby United och Västerås. Båda matcherna spelades också på naturgräs, ett underlag som Assyriska måste lära sig att vinna på.

Laget: Lukic – Merkes,  Bengtsson , Bergman, Lorentzon – Moussa (89 Sampson), Toompuu , Östlundh, Forschelet – Lumnica (80 Brewah), Haddad (78 Corr-Nyang).

Matchens lirare: Eddie Moussa