Assyriska spelade två 45-minuters matcher igår. Laget vann den första matchen med klara 2-0 och förlorade den andra med förkrossande 0-4. Gästerna, TPS Åbo, spelar normalt i högsta ligan i Finland och visade att man även behärskar ”curling” bättre än fotboll.

I första halvlek syntes inte att det skiljde en division mellan lagen alls. Assyriska, som hade flera spelare borta, spelade sitt eget spel och försökte rulla boll så gott det gick på det hala underlaget. Åbo var inte helt ofarliga när laget fyllde på med många spelare, och kom till flera chanser under första halvlek. Skillnaden i storleken på spelarna, lagen emellan, var också påtaglig. Jag tror inte att Åbo hade en spelare under två meter. Assyriska gjorde 1-0 genom ”Xheva” fint assisterad av nyförvärvet Martin Åslund. Åslund var mycket aktiv under första halvleken och visade att han kommer att vara en tillgång om han får vara skadefri i år.
Han var också delaktig i uppbyggnaden av andra målet där han sög upp bollen skickligt och spelade sig ur en svår situation vid sidlinjen. Bollen hamnade hos Tony Mahr som enkelt kunde lägga den i, ständigt löpande, Andi Toompuus väg. Toompuu gjorde inget misstag när han kom fri med målvakten.

Så länge som det gick att spela fotboll var Assyriska det något bättre laget. Bäst i backlinjen var Martin Lorentzon och Filip Bergman. Bergman, som alltså fortsätter att spela bra, fick ett mål tveksamt avblåst för offside i första halvlek. Fredrik Samuelsson måste ha gjort en av sina sämre insatser i assyriskatröjan. Inte för att han gjorde bort sig, men lite högre krav har jag på spelare som kommer från allsvenskan. Samspelet mellan ”Xheva” och Åslund ingav hopp inför framtiden, när skadorna väl kommer. Detta om inte Assyriska har tur och prickar rätt när det gäller anfallaren från Brasilien.

Andra halvleken är knappt värd att nämna. Spelet var periodvis en parodi på fotboll och matchen borde ha avbrutits tidigare. Finländarna hade dock ändå en klart bättre inställning än Assyriskas spelare. De spelade hårt, på gränsen till fult, och fullföljde varje situation. Det betalade sig genom fyra mål på tjugotre minuter. Visst spelade vädret en roll i det hela, men det får ändå inte gå till på det viset i elitfotboll. Det enda positiva med halvleken var att Mattias Genc gjorde ett piggt inhopp.

Jag hoppas att tränarparet ändå ger spelarna en rejäl avhyvling för inställningen i andra halvleken. Antingen går man in och gör en hundraprocentig insats eller så behöver man inte gå ut på plan alls. Det var trots vädret en hel del supportrar som tagit sig ut i ovädret för att se sitt favoritlag. Så om inte för sin egen självrespekt, så för fansens skull, borde spelarna ha haft bättre inställning.

På torsdag kväll spelar Assyriska bortamatch mot Vasalund/Essinge. Det blir den sista matchen innan laget åker till Turkiet på en veckas träningsläger.