Ett förhållandevis nytt fenomen i Sverige är anordnandet av assyriska julbord i föreningsregi när det vankas mot juletider. Hujada.com har talat med tre föreningar som prövat konceptet på var sitt sätt för att ta reda på deras erfarenheter.

Som för all annan verksamhet så är det viktigt att de assyriska föreningarna i Sverige utvecklar sig och hittar nya aktiviteter som attraherar medlemmarna. Som ett led i det har det på senare år dykt upp assyriska julbord lite här och var i Sverige och det verkar ha blivit lite av en ny favorit.

I grunden rör det sig om en fusion mellan den svenska julbordsmodellen och den assyriska mattraditionen. Istället för, eller ibland tillsammans med, lax, sill och skinka så dukas maträtter som aprach/vinbladsdolmar, hummus/kikärtsröra och andra läckerheter från Beth Nahrin upp på det avlånga bordet. I helgen som kommer arrangerar inte mindre än tre assyriska föreningar julbord med assyriskt tema.

Först ut är Assyriska föreningen i Järfälla, en förening i Stockholms utkanter, som arrangerar sitt assyriska julbord i form av ett knytkalas där varje familj tar med sig en maträtt och tillsammans får man ett bord fyllt av assyriska godbitar.

– Vi testade det förra året och det funkade väldigt bra. Responsen från medlemmarna var oerhört positiv så nu siktar vi på att göra det till en årlig tradition, säger Sito Aydin, vice ordförande i Assyriska föreningen i Järfälla.

– För oss är det viktigt att aktivera våra medlemmar och det är anledningen till att vi valde ett julbord i just den formen. Det är ett bra tillfälle att samla många av föreningens medlemmar, fortsätter Sito Aydin som också nämner att stämningen sist var så bra att folk ville stanna hela kvällen.

Hon berättar att föreningen gör detta i mångt och mycket för att bevara och visa upp de assyriska maträtterna och föra dem vidare till föreningens yngre medlemmar. Mycket var gott på förra årets julbord, men något som stack ut bland ovanligheterna som särskilt välsmakande var den fyllda lammbringan.

Assyriska föreningen i Västra Frölunda är näst på tur och tar i samband med sitt julbord lördagen den 11 december in en sångare och siktar in sig på en helkväll tillsammans med sina gäster. Där har man att se fram emot en god blandning av svensk och assyrisk mat, skön assyrisk musik, och en överraskning i underhållningsväg.

– Vi började med detta 2003, dvs för åtta år sedan, som ett sätt för oss att hylla och uppskatta Habib Mousa som en stor assyriska sångare, sedan utvidgade vi det till att bjuda andra sångare, berättar Aslan Akbas som är ordförande i Assyriska föreningen i Västra Frölunda.

– Stämningen brukar vara på topp, efterfrågan på biljetterna har alltid varit stor och medlemmarna väntar på att få delta på denna tillställning, säger Aslan Akbas, som lägger till att aprach/vinbladsdolmar och assyrisk köttgryta tillhör publikfavoriterna.

Sist ut är Assyrien Kulturcenter i Botkyrka som håller sitt julbord den 12 december. Där har man hållit assyriskt julbord flera år i följd och det är god och framförallt glad stämning i lokalen medan gästerna plockar tallriken full med julmat.

– Vi började med detta för fem-sex år sedan för att visa vår matkultur till den kommande generationen och valde att göra det genom att skapa en motsvarighet till det svensk julbordet, säger George Baryawno hos AKC.

Han beskriver responsen på föreningens julbord som enbart positiv och menar att det beror på att det julbord som dukas upp är en fröjd både för öga och gom.

– Vi får ofta höra att det är en wow-känsla gästerna får, dels över att det är assyrisk mat, dels att det är så varierat, sen är det också väldigt prisvärt, berättar George Baryawno.

Bilden är entydlig, alla tre föreningar som Hujada.com har varit i kontakt med har positiva erfarenheter från den nyskapande aktiviteten och en ny assyriska favoriten stavas i och med det Assyriskt julbord. Ska du bara äta ett julbord i år så se till att det blir ett assyriskt sådant, nu när chansen finns. 

[FOTNOT Har din lokala förening en aktivitet som ni vill berätta om i Hujada.com? Hör av er till redaktionen@hujada.com]