Ett anrikt kloster i turkiska Assyrien har räddats undan förstöring efter att Assyriska riksförbundet har gripit in och krävt att myndigheterna agerar.

Det gamla klostret Deyro Hadadke, även kallat S:t Aho ligger i Turabdin i turkiska Assyrien mellan byn Arnas och staden Mydiat. Klostret tros vara väldigt gammalt och ha kopplingar till förkristen dyrkan.

Klostret blev utsatt för förstöring av en kurdisk man som började bygga på dess område under början av 2014. Det olagliga bygget omfattade en mur runt hela klostret. Den kurdiska mannen misstänks även för att ha utfört olagliga utgrävningar inne i själva klostret i jakt på arkeologiska föremål. Han använde också en del av klostrets byggstenar för att bygga sig ett eget hus på området. Mannen i fråga har varit inblandad i förstöring av assyriskt kulturarv även tidigare, då i S:t Abrahamklostret i Mydiat.

Efter påpekanden från Assyriska Riksförbundet i Sverige har kultur och turism ministeriet nyligen satt stopp för det olagliga bygget. I ett brev till guvernören i Mydiat beordrar ministeriet i Ankara att det olagliga bygget rivs och att klostret fredas. 

Förstöringen av assyriskt kulturarv i turkiska Assyrien är omfattande. Den assyriska lokalbefolkningen vågar sällan anmäla eller sätta stopp för vandaliseringen av rädsla för repressalier, som i det aktuella fallet. De som ger sig på kulturarvet har ofta kopplingar till stora kurdiska klaner som har makt i området. I många fall känner de lokala myndigheterna inte till vad som pågår eller så vänder de bort blicken. Det är först när ett fall når regeringen som det uppstår ett politiskt tryck på de lokala myndigheterna att agera.