Härdade assyrier i turkiska Assyrien trotsar våldet och stannar kvar.

I mer än ett år har det varit oroligt i turkiska Assyrien till följd av statens jakt på kurdiska separatister. Trots bombdåd, utegångsförbud och allmän orolighet har assyrierna i området inte flytt. Det finns inga rapporter om en enda bofast assyrisk familj som lämnat Turabdin trots att våldet kommit väldigt nära.

I ett uppmärksammat fall exploderade en bilbomb planterad av kurdiska terrorister bara femhundra meter från den kända kyrkan i byn Hah. En del byar har även härjats av vad som misstänks vara anlagda bränder.

Att assyrierna härdar ut tros bero på att de vet att de inte utgör en måltavla men även på att assyrierna i området har blivit härdade och vana vid oroligheter. Den sydöstra delen av Turkiet har varit orolig sedan 1980-talet då den terroriststämplade kurdiska separatistgruppen PKK började ett blodigt gerillakrig under ledning av Abdullah Öcalan.

Den uteblivna flyktingvågen från Turabdin bryter ett välkänt mönster. Under årtionden har det varit regel att assyrier genast flytt till väst när oroligheter brutit ut i någon del av Assyrien. För en redan starkt decimerad folkgrupp är det ett gott tecken att benägenheten att fly tycks ha brutits. Ungefär tretusen assyrier finns kvar i Turabdin med ytterligare flera tusen assyrier i Europa som har kvar hus eller mark i området och som besöker regelbundet.