När Michael Özkaya var yngre tänkte han väldigt mycket på varför många assyrier bar turkiska efternamn. Idag har han själv bytt efternamn till Danho. Han funderar dock fortfarande på varför människor med assyriskt ursprung, fortsätter bära sina turkiska efternamn.

Många assyrier som har föräldrar som är födda i Turkiet bär på efternamn, som inte alls har någonting med vår assyriska nationalitet att göra. Namn som Özkaya, Özkan, Demir, Yildiz, Bakircioglu, Özer, Baylan och Öner, är några exempel på turkiska efternamn som är ytterst vanliga bland oss assyrier. Egentligen har vi ingen som helst anledning att ha kvar dessa främmande namn, utan det är hög tid för alla som inte bytt till sitt riktiga assyriska namn att göra det snarast. Kan någon komma med en enda bra anledning till varför vi ska bära ett turkiskt efternamn?

Det handlar inte om att assyriska namn är finare än svenska, turkiska eller tyska namn, även om många assyrier förmodligen tycker så. Det handlar om ens etnicitet; att bära ett efternamn som förknippas med den nation man tillhör.   

Att byta ett efternamn kan betyda mer än vad man tror. Det handlar inte om att man byter från Gustavsson till Andersson. Det handlar om att man byter ut ett namn som inte kännetecknar en själv och ens släkt, ett namn som inte kännetecknar ens identitet, ett namn som förknippas med ett land som förtryckt och genomfört ett folkmord på ens eget folk, ett namn som känns fel på alla sätt och vis. Istället byter man till ett namn som talar om vem man är och var man kommer ifrån, ett namn som känns fullständigt rätt.

Mitt efternamn har varit Özkaya sen jag föddes, med andra ord i ungefär 19 år. Namnet har påverkat mig och min livssituation. Många gånger har jag fått höra ”Jaha, Özkaya? Är du turk?”. Vissa tar till och med för givet att jag har turkiskt bakgrund och slänger ut sig kommentarer som ”Ok, det betyder alltså att du kommer från Turkiet”. Jag klandrar inte dessa människor, de har all rätt. Özkaya förknippas med Turkiet, så som många andra assyriers namn gör, det kan ingen förneka, därför är det lätt hänt att folk får för sig att jag har turkisk etnicitet. Men faktum är att jag inte är turk. Jag har egentligen ingenting med Turkiet att göra, eftersom jag är född i Sverige. Mitt blod är assyriskt, vilket jag är innerligt stolt över. Just av denna anledning har det känts fel och obekvämt att bära ett ”främmande” efternamn under alla dessa år.

Jag tog emot nyheten om att vår familj ska byta efternamn med stor glädje. Från och med idag dagar och i all framtid heter jag Danho i efternamn. Ett namn som varken klingar turkiskt eller förknippas med Turkiet. Tvärtom är det ett namn som är typiskt assyriskt, och betyder gryning.  Jag är glad och stolt över att få bära vårt riktiga namn som kännetecknar vem jag egentligen är och var jag kommer ifrån.

Idag lever vi i länder där det råder demokrati. Här finns inget förtryck. Här är det tillåtet att stolt bära på ett assyriskt namn. Därför uppmanar jag alla assyrier, som inte bär sitt ”riktiga” assyriska namn, att snarast byta. Vi ska vara stolta över vårt assyriska arv, nation och flagga och göra allt för att föra det vidare.