Turerna kring byn Rabatki fortsätter. Enligt nya uppgifter är rättegången uppskjuten och KRG söker istället muta byborna för att kurdifiera byn.

Efter ett misslyckat försök av Barzani-klanen att med våld ta i besittning delar av den assyriska byn Rabatki i somras försöker nu KRG muta byborna. 

Enligt nya uppgifter till Assyriska Riksförbundet har rättegångsprocessen skjutits upp på obestämd tid. Enligt beslutet i den första rättegången fick kurderna rätt att bosätta sig i byn. Beslutet överklagades av byborna och nu syns de första tecknen på att KRG backar i frågan. En delegation från KRG besökte nyligen byns ledare och erbjöd pengar och markområden i nårheten av staden Nohadra som kompensation för att assyrierna ska överlåta delar av sin by till medlemmar av Barzani-klanen. Informationen gör gällande att assyrierna även har blivit lovade att få del av eventuella framtida oljeinkomster från olja som tros finnas inom byns område. 

– Det är ett steg framåt att KRG nu försöker kompensera assyrierna. Vi hoppas att byborna tackar nej till erbjudandet och står på sig. Om det är något den här processen visar så är det att byn tillhör assyrierna och att de bör stå på sig, säger Riksförbundets ordförande Afram Yakoub. 

Assyriska Riksförbundet i Sverige har arbetat aktivt med frågan. Riksförbundet har bland annat haft möten med svenska utrikesdepartementet, informerat media och arbetar vidare med en hearing i Sveriges Riksdag.