Riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo (S) fördömde attacken mot byn Rabatki i ett skriftligt uttalande under tisdagen och ställde en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt om händelsen som har chockat många.

Händelsen då en assyrisk by attackerades av tiotals beväpnade kurder förra torsdagen i Norra Irak har börjat uppmärksammas i politiska kretsar. I Sverige har Riksdagsmannen Yilmaz Kerimo fördömt attacken i ett skriftligt uttalande. 

– Jag fördömmer attacken och alla försök att underminer assyriernas existens i Norra Irak. Den kurdiska administrationen måste nu visa att den står för ett rättsamhälle med respekt för äganderätten. De ansvariga för attacken måste ställas till svars i domstol, säger han.

Yilmaz Kerimo lyfte även fram händelsen i en skriftlig fråga till Carl Bildt med formuleringen: ”Har utrikesministern för avsikt att fördöma attacken och arbeta för att den svenska representationen i Irak tar upp frågan med de irakiska myndigheterna?”

Assyriska Riksförbundet i Sverige har begärt och fått gehör för ett möte med utrikesdepartementet gällande attacken mot Rabatki. Flera andra politiska kontakter och åtgärder pågår för närvarande i Sverige och andra länder.