I morgon, onsdag, hålls en hearing i riksdagen om assyriernas situation i Irak med den assyriske politikern Srood Maqdasy.

Srood Maqdasy är medlem av parlamentet i det kurdiska självstyrelseområdet i norra Irak. Han tillhörde tidigare Zowaa, Assyriska Demokratiska Rörelsen, men hörde till dem som för några år sedan bröt sig ut ur partiet och grundade ett eget. I en intervju för Voice of America förra året förklarade Maqdasy att assyrier behandlas som andra klassens medborgare av den kurdiska majoriteten.

– Vi kan tala om en överlägsenhetskänsla, vi har religiösa problem, vi har problem när det gäller ockupation av land och egendom, vi har många problem, sade Maqdasy.

Vilka problemen är och hur det ser ut idag kommer Maqdasy att berätta om på en hearing i riksdagen i morgon, onsdagen den 8 juni. Hearingen börjar kl. 17 och arrangeras av Assyriska riksförbundet och riksdagsledamoten Robert Hannah (L). Tillställningen är öppen för alla intresserade, men det är obligatorisk förhandsanmälan. Anmälan kan göras till robert.hannah@riksdagen.se.