Bojkotten mot Lars Adaktussons konferens utökades ytterligare under onsdagen när Österns Assyriska kyrka meddelade sitt beslut att inte delta.

Österns Assyriska kyrka meddelade under onsdagen att man bojkottar den konferens om Nineveslätten som EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) anordnar denna vecka i Bryssel.

Bojkotten är den senaste i raden av pinsamma avhopp från Adaktussons haussade konferens som kritiserats för att inte vara i assyriska folkets intresse. Sedan tidigare har Assyriska Demokratiska Rörelsen som är det största assyriska politiska partiet i Irak, Kaldeiska kyrkan som är den största kyrkan i Irak samt partierna Assyrian Patriotic Party samt Abnaa Alnahrain meddelat att de tar avstånd från konferensen.

Mest omfattande och detaljerad kritik har kommit från Assyriska Demokratiska Rörelsen som på assyriska kallas Zowaa (Rörelsen). Partiet har gått hårt fram i sina uttalanden där man i detalj beskrivit sin kritik mot upplägget av konferensen både avseende deltagare och politiska förslag. I båda avseenden menar Zowaa att Lars Adaktusson har visat en medveten pro-kurdisk linje som går emot assyriernas intressen på Nineveslätten. Han anklagas av partiet för att ha medvetet valt ut deltagare från pro-kurdiska grupper och hållit självständiga grupper på avstånd. Samtidigt menar Zowaa att det policydokument som ska presenteras under konferensen manipulerats så att det passar KRG:s agenda som går ut på att kontrollera Nineveslätten.

Lars Adaktusson har tidigare i sina uttalanden talat stolt om att ha lyckats samla ”de kristna i Irak”. När det verkligen gällde visade det sig dock att han i själva verket lyckats med konststycket att fjärma alla de stora aktörerna bland de kristna i Irak.

Istället för att omvärdera sin hållning efter kritiken har Adaktusson valt att envist hålla fast vid sin linje genom att förminska aktörerna som kritiserat honom och att medvetet fortsätta blanda bort korten. Inför öppningen av sin konferens under onsdagen lade han ut ett videoklipp där han indirekt fortsatte att förnedra aktörer som Zowaa som valt att bojkotta eventet genom att beskriva dem som inkompetenta grupper som valt att bojkotta istället för att diskutera.

Påståendet är inte endast förnedrande och strör salt på såren utan är en direkt lögn. Innan Zowaa meddelade sin bojkott och kritik öppet skickade nämligen partiet ett fyrsidigt brev till Adaktusson med sina invändningar och ändringsförslag utan att få något större gehör.

Med i stort sett alla de större aktörerna borta försöker Adaktusson desperat hålla skenet uppe genom att upprepa att hela sju politiska partier medverkar i konferensen. Han underlåter dock att informera om att i stort sett alla dessa sju partier är lojala till de härskande kurdiska partierna i området och att de saknar förankring bland folkgruppen.