Hujådå kan avslöja att en notorisk försvarare av kurdiska övergrepp mot assyrier är en av finansiärerna bakom Lars Adaktussons planerade konferens.

Hujådå har fått ta del av e-postutväxlingar som avslöjar att en ökänd försvarare av kurdiska övergrepp mot assyrier är en av finansiärerna bakom EU-parlamentarikern Lars Adaktussons (KD) konferens om Nineveslätten.

På den officiella sajten för konferensen framkommer att en av finansiärerna bakom Adaktussons kritiserade konferens som Assyriska Demokratiska Rörelsen, Kaldeiska kyrkan och partiet Abnaa Alnahrain valt att bojkotta är den okända stiftelsen Sallux ECPM Foundation. På organisationens egna hemsida förklarar man att ECPM står för European Christian Political Movement och att man arbetar mot abort och liknande sociala frågor i Europa. I själva verket har det visat sig att organisationen i allra högsta grad även aktivt och ytterst agressivt stöttar kurdiska intressen.

I e-postutväxling mellan Adaktussons kontor och deltagare i konferensen som Hujådå har tagit del av framkommer att ECPM i själva verket representeras av Johannes de Jong, en ökänd försvarare av kurdiskt förtryck mot assyrier och en ihärdig försvarare av dawronoye-sekten vars svenska gren representeras av Metin Rhawi. E-postutväxlingen avslöjar att de Jong är djupt involverad i detaljplaneringen av konferensen och mycket aktiv i dess utformning.

I en artikel från 9 november 2015 publicerad på anfenglish.com, en sida som står nära terroriststämplade PKK gick Johannes de Jong till hård attack mot en artikel på Assyrian International News Agency om det gemensamma uttalande som samtliga assyriska organisationer i Syrien hade signerat (förutom dawronoye) mot det kurdiska förtrycket. I själva artikeln som anfenglish.com publicerade framgick inte Johannes de Jongs namn utan han gömde sig bakom organisationsnamnet Christian Political Foundation for Europe (CPFE) som i artikeln beskrivs som; ”an association that acts as the political foundation for the European Christian Political Momevent ECPM.”

Hujådå gjorde efterforskningar redan då för att ta reda på vem eller vilka personer som låg bakom CPFE och ECPM och som så agressivt försvarade kurdiska gruppers förtryck av assyrier. Efter att ha mejlat ECPF svarade Johannes de Jong och förklarade att han låg bakom uttalandet som i praktiken mörkade det kurdiska förtrycket. I den efterföljande e-postutväxlingen fortsatte han att agressivt förneka att förtryck av assyrier förekommer under PYD:s självutnämnda styre i Syrien och bad att inte bli kontaktad igen av vad han föraktfullt kallar ”Assyrian labelled groups”.Skärmdump från e-postmeddelande från Johannes de Jong där han erkänner att han låg bakom texten på anfenglish.com som bortförklarar kurdiska övergrepp mot assyrier.  

Samma person och okända organisation dyker nu alltså upp som finansiär av Lars Adaktussons konferens i Bryssel om Nineveslättens framtid. E-post-utväxlingen som Hujådå har tagit del av tyder på att Johannes de Jong har ett stort intresse av konferensen och är en nyckelaktör i sammanhanget, till stor del bakom kulisserna. Avslöjandet väcker en rad nya frågor om Lars Adaktussons konferens som av flera organisationer som bojkottar konferensen kritiserats för att vara utformad på ett sätt som gynnar det kurdiska styret i Norra Irak på bekostnad av assyrierna.