Sveriges Television har gjort en serie med 20 korta barnfilmer om björnen Pino på assyriska.

Programmen utgår från böckerna om björnen Pino. Den första boken utkom år 2002 och idag finns det över tjugo böcker. Författarna är Eva Pil och Agneta Norelid. Kenneth Andersson har gjort illustrationerna. Böckerna riktar sig till små barn upp till fyra år och är enligt författarna ett mellanting mellan pekböcker och böcker.

På basis av böckerna har det gjorts en lång rad kortfilmer som Sveriges Television har visat. De här filmerna har också gjorts med en berättarröst på annat språk. Nu sker det också på assyriska. Berättaren på assyriska är Fehmi Bargello.

– För några dagar sedan gick jag på gatan i Jönköping, berättar Bargello. En kvinna med ett litet barn stannade och sade till barnet att där är farbror Pino.

Fehmi Bargello åkte upp till en studio i Stockholm för att spela in alla tjugo program. Först läste han texterna i åtta timmar. Sedan satt de ännu tre timmar och lyssnade igenom allt och kontrollerade att allt blev bra. Bargello berättar alltså på assyriska, men programmen har också svensk textning. Avsnitten är ungefär fyra och halv minut långa.

Programmen började sändas den 8 maj och sänds varje fredag kl. 12.00 – 12.05 i Barnkanalen. Hittills har det sänts sex avsnitt och serien fortsätter ända till september. Om man missar dem på TV kan man se dem på datorn, på UR (Utbildningsradion) Play. Här är länken till det första programmet, Pino badar. På samma sida finns länkar till de övriga avsnitten.