Ett självmordsattentat nära Kirkuk i Irak sades först ha berövat 67 människor livet och skadat över 200 personer. Siffran har nu stigit till 73 döda.

I norra Irak fortsätter dödssiffran att stiga efter självmordsattentatet vid en moské utanför Kirkuk för några dagar sedan. Enligt de senaste rapporterna dödades 73 människor och över 200 skadades i attentatet. Många av dem är mycket allvarligt skadade. Dessutom förstördes över 30 bostäder i explosionen.

Attentatet utfördes med en lastbil med sprängämnen som exploderade nära en shiitisk moské i Taza Kharmatu. Befolkningen på platsen är framför allt turkmener och shiamuslimer, men det finns flera etniska grupper, bland annat assyrier, i Kirkuk-området och också stora oljetillgångar.

Folkomflyttningar i området som gjordes på order av Iraks förre diktator Saddam Hussein har ökat spänningarna i regionen, som hör till de delar av Irak som idag är ett av de främsta hoten mot skapandet av lugn i landet.

Attentatet kommer samtidigt som USA är på väg att dra tillbaka sina styrkor från flera platser i Irak, bland annat Sadr City i Bagdad och staden Mosul.