Nawras Radeef och Samar Matti kom till Södertälje från Irak för åtta månader sedan. Nu pluggar de svenska för invandrare, SFI, men bor fortfarande hos den kusin som hjälpte dem när de anlände.

De har märkt av att situationen på introduktionen i Södertälje kommun är ansträngd. Han läser SFI på migrationsverkets lokaler i Solna och hon läser SFI på Solrosen i Ronna. Deras dotter går på Snoddens förskola i Ronna. De säger att de bor bra. Kusinen har en villa och de är sju personer som bor där.

– Men det är svårt när man inte har eget boende. Det blir problem till exempel när vi ska äta och ta hand om vår dotter, säger Nawras Radeef.

Nu bor de i ett rum som kusinen lånar ut. Men en egen lägenhet är drömmen. De säger att de skulle flytta till en annan stad om de kunde få arbete och bostad.

– Men vi vill inte flytta norrut, säger de i munnen på varandra och ser ut att frysa lite extra just då.

Gott rykte
De berättar att de kom till Södertälje eftersom de hade hört att mottagandet är bra här. Bra skolor och förskolor och ersättning under introduktionen. I Irak jobbade han som präst och hon studerade till engelsklärare på universitet.

– Jag hoppas kunna börja jobba som präst när jag är klar med introduktionen, säger Nawras Radeef.

– Om jag kan fortsätta studera vill jag bli engelsklärare någon gång i framtiden, säger Samar Matti.