När nedflyttade Brommapojkarna kommer på besök till Södertälje kan de räkna med ett revanschsuget Assyriska. Ingen har väl glömt dubbelmötet då serien vände för två år sen? Victor Esa fick en pratstund med Michael Borgqvist, som garanterade att BPs två inledande förluster inte kommer att ligga till grund för någon form av underskattning.

Assyriska möter Brommapojkarna i tredje omgången nu på söndag. BP som åkte ur Allsvenskan förra året har börjat året trögt. Medan Assyriska har två segrar i bagaget har BP förlorat de två inledande omgångarna. Men revanschlustan ska finnas hos Assyriska då det var BP som i princip grusade förhoppningarna om att vara ett topplag 2006 och skickade Assyriska till ingenmansland i tabellen. Hur det slutade har väl ingen glömt?

Senast bägge lagen spelade mot varandra var i Superettan 2006. Det året gick i motsatt väg för lagen. BP fick ta klivet upp i finrummet för första gången samtidigt som Assyriska halkade ur eliten ner till fotbollens bakgator. Fram tills lagen möttes det året hade det gått hyfsat för Assyriska. Laget nosade på topplagen när det var dags att mötas i dubbelmöte när serien vände. Assyriska förlorade båda mötena och Brommapojkarnas Joakim Hagernäs, som fortfarande finns kvar i BP, avgjorde båda matcherna. Förhoppningsvis slipper Assyriska möta Hagernäs då han inte medverkat i år på grund av skador. Efter förlusterna mot BP började båten mot Allsvenskan släppa in vatten, även om den inte började sjunka helt förrän Erland Hellström skadade sig i hemmamatchen mot Qviding två matcher senare. Dåvarande tränaren Zvezdan Milosevic fick sedermera lämna föreningen och Pär Millqvist tillträdde. Men skutan gick inte att rädda och Assyriska fick börja om i division 1.

2008 är det alltså dags igen. Och även om BP har förlorat två matcher, anser jag att det är Assyriska som har en revansch att utkräva. Med undran om spelarna har rätt fokus inför matchen tog jag mig till Södertälje Fotbollsarena för att känna av stämningen. Jag fick tag på tränaren Michael Borgqvist och vi pratade lite om söndagens match mot BP.

Vilka är dina tankar kring matchen mot BP?
-Ja, det är i och för sig ett BP som visserligen åkte ur Allsvenskan, men det är flera skador i deras trupp. Jag såg deras senaste match och då hade de en debutant i målet och en sjuttonåring i anfallet. Så det var inte direkt samma lag som åkte ur Allsvenskan.

Låter som en risk för underskattning?
-Det är ingen risk för underskattning. Men vi har ju börjat bra med två vinster och BP har förlorat två matcher. Vi har hyfsad koll på BP, men vi koncentrerar oss främst på vårt eget spel. Det är klart vi ska rida lite på framgångsvågen och de positiva känslor som finns efter vinster. Men samtidigt gäller ju den vanliga klyschan: Vi tar en match i taget. Vi måste hålla fötterna på jorden även om det är lätt att sväva efter framgångar. Två vinster, sen är det Allsvenskan som gäller för fansen. En förlust, så ryker väl tränarna…hahaha.

Hur ser skadeläget ut?
– Det är som det varit senaste två veckorna. Det är i princip bara Tomas Lekander och Pierre Bengtsson som rehabtränar. Bengtsson räknar vi med först om ungefär två månader.

Vad tror du om matchen på söndag?
– Jag tippar inget resultat, men ni kan räkna med ett hundratio procentigt jobb av varje spelare på plan, i varje situation.