Nuri Kino reagerar på tidningen Dagens artikel ”En autonom kristen region är osannolik”och deras slapphänta journalistik. Dagen får det att framstå som om tidningen Metro hittat på uppgifterna om en eventuell skyddszon i norra Irak.

Utdrag ur Dagens artikel:
Tidningen Metro hävdade i förra veckan att USA vill ha ytterligare en autonom region i Irak, utöver de tre existerande; en för de kristna.
– Irak är en självständig stat, och ett sådant beslut fattas i så fall av dess regering, säger Lou Fintor, talesman för USA:s ambassad i Bagdad till Dagen.
– Jag har inte hört talas om några sådana planer eller sett några dokument om detta, säger Curtis Cooper, talesman på USA:s utrikesdepartement.
På frågan ifall sådana diskussioner kan förekomma utan att han känner till dem, svarar Curtis Cooper att irakierna själva avgör sitt lands framtid.

Det är inte alls självklart att den irakiska regeringen själv ska avgöra frågan om en skyddszon, det ska världssamfundet. Vidare verkar Finton inte känna till vad som egentligen händer i Irak. Det var inte länge sedan som USA blundande och förnekade den etniska rensningen. Den irakiska grundlagen gör en assyrisk (syriansk och kaldeisk) enklav möjlig. Kurderna avgjorde inte sin framtid själva. Det gjorde FN och världssamfundet, med USA i täten. Först fick kurderna i norra Irak en flygförbudszon (skyddszon) som sedan utvecklades till två ”delstater” fördelade mellan de kurdiska partierna KDP och PUK som utvecklats till en nästan fullständigt självständig stat.

Det märkligaste med Dagens artikel är att när de frågar Curtis Cooper, talesman för USA:s utrikesdepartement, om diskussioner kan föras utan att han känner till dem svarar han att det är irakierna som avgör sin framtid. Ursäkta, frågan var väl om sådana diskussioner kan föras utan hans vetskap? Borde inte Dagens reporter ställa den sjävlklara följdfrågan?

Utdrag ur Dagens artikel:
”Joost Hiltermann säger att assyrierna i Irak försöker ligga lågt. Däremot finns det assyrier i exil som driver den här frågan sedan en lång tid tillbaka.
Hiltermann var nyligen i Kirkuk och träffade där flera assyrier.
– Ingen av dem tog upp den här frågan med mig, berättar han för Dagen.
Hiltermann påpekar också att de kristna inte har någon milis som skyddar dem.”

Otroligt! Hiltermann företräder en av de viktigaste tankesmedjerna i USA och känner väl till Iraks minoriteters situation. Vilka träffade Hiltermann? Det har hållits flera konferenser om en egen enklav det senaste halvåret – i både Irak och länder i väst. Det är inget annat än självklart att assyrier i Kirkuk, en av världens värsta krutdurkar, svarar att de ligger lågt. Vill Dagen att blod ska flyta?

Undersökande journalistik bygger på såväl öppna som anonyma källor, även på den högsta nivån. Metro har på fötterna så det räcker och blir över. I framtiden borde Dagen ägna sig åt sådant som de behärskar.