I Assurföreningen i Fittja fick man nog av alla rapporter om misären bland assyrierna i Irak. Därför har föreningen nu tagit steget för att göra något konkret för att hjälpa folket. Redan den 11 november startar den första insamlingen.

Hjälpen är avsedd för assyrierna som flytt från Bagdad till norra delen av landet. Enligt Assurföreningens ordförande, Afrem Samano saknar många av dom som flytt till norra delen, som betraktas som det traditionella Assyrien, både hus och jobb eftersom de tvingades fly hals över huvud.

– Det finns ett mycket stort behov. Dom från Bagdad rymde från sina hem i princip. De har knappt kläder och deras besparingar tar slut. Vi har fått uppgifter om att folk till och med bor i mycket enkla tält på kyrkogårdarna, säger han.

För att lindra behoven i Irak har föreningen bestämt sig för att ordna en serie fester runtom i Sverige. Redan den 11 november hålls den första festen i St: Georgis kyrkan i Norsborg med sångaren Sargon Gabriel. Alla intäkter från festerna kommer att gå oavkortat till insamlingen.

Afrem Samano menar att alla nu måste hjälpa till, kyrkor, föreningar och politiska partier och detta oavsett om man går under namnet assyrier, kaldéer eller syrianer. För att samla krafterna kommer Assurföreningen bjuda in alla assyriska/kaldeiska/syrianska organisationer och kyrkor till ett möte den 19 november.

– Vi ska försöka bilda en gemensam styrelse som ska fortsätta arbetet som vi har påbörjat, menar Samano.

Insamlingen är tänkt att pågå i sex månader. Därefter ska dom insamlade pengarna skickas ner tillsammans med några personer från styrelsen för insamlingen. Pengarna kommer att ges direkt till dom mest behövande, utan några mellanhänder.

– Vi håller på att kartlägga var dom mest behövande finns. Dit kommer vi att skicka personerna som kommer att åka ner med pengarna. På så sätt hoppas vi undvika att pengarna hamnar i fel händer, säger Afrem Samano.

Assurföreningen hoppas att projektet ska fortsätta nästa år med för att man är säker på att behovet kommer att kvarstå. Samtidigt verkar årets satsning ha hamnat i god jord redan innan insamlingen knappt startat.


I grannföreningen Assyrien kulturcenter i Botkyrka har man redan hörsammat ropet på mobilisering och skänkt 5000 kronor till insamlingen. Dessutom har man hjälpt till med att sälja över 50 biljetter till Sargon Gabriel festen.