Sedan ett 15-tal år tillbaka i tiden har Ankido sommarläger arrangerats av assyriska föreningar i norra Stockholm och närliggande städer. När lägret gjort ett kortare uppehåll bestämde sig en grupp engagerade ungdomar för att ta tag saken och fortsätta traditionen. Läs här i Hujada.com hur det gick och varför Ankido sommarläger 2010 kom att kallas för världens bästa sommarläger.

Assyriska föreningarna i Upplands Väsby, Järfälla, Örebro, Stockholm/Tensta och Södertälje ställde sig alla helhjärtat bakom arrangemanget och stöttade ungdomarna i deras ambition att anordna ett vettigt sommarläger för föreningarnas barn och ungdomar. Detsamma gjorde Assyriska Ungdomsförbundet och Assyriska Ungdomsdistriktet i Stockholm. Det visade sig vara ett smart drag, för intresset var stort och fullbokat blev det när sammanlagt 45 deltagare i åldrarna 9-16 år åkte på sjudagarslägret.

Redan vid ankomst till lägergården strax utanför Västerås visade det sig att vårens översvämningar i den närliggande älven orsakat en invasion av myggor. Dessa lärde man sig leva med och älven kom väl till nytta senare för att paddla kanot och simma i. Ganska snabbt gällde istället att komma in i vardagen och ta tag i viktiga sysslor som matlagningen. Alla nio ledare samarbetade i köket för att fylla på barnens energiförråd med läckerheter i matväg från världens alla hörn. Svensk husmanskost som köttbullar med pulvermos, thaispecialaren kycklingwok och den assyriska favoriten maldom stod alla på menyn.

Sedan starten har Ankido sommarläger bedrivit undervisningsverksamhet kring ämnena historia, dans och språk. Så skedde även i år även om nytänk var ledordet. Ett exempel på det är att man använde sig av dokumentären Assyrierna – från urtid till nutid som diskussionsunderlag i historieundervisningen. För att dessutom göra undervisningen mer tilltalande integrerades ämnena med varandra. 

I historia lärde sig exempelvis lägerdeltagarna om den assyriska mytologin, som varför vi firar assyriskt nyår den 1 april och om Gilgamesheposet. Den kunskapen skulle de sedan använda för att göra en teaterpjäs på assyriska vid språkundervisningen. Ännu ett exempel på hur ämnena sammanflätades var den kunskapslyftande debattshow som skapades på språkundervisningen rörande namnkonflikten där deltagarna kunde luta sig tillbaka på vad de lärt sig under historielektionerna som också innefattade nutidshistoria.

Tävlingsinslag fanns det gott om. Framförallt den klassiska femkampen som hade det underliggande syftet att svetsa samman grupperna. Trots att ett och samma lag var tongivande i samtliga tävlingsmoment såsom fotboll, mandelo och volleyboll så slutade femkampen oavgjort. Detta efter att alla lägerdeltagare tillsammans tog ton i den avgörande musiktävlingen och sjungit en underbar version av Titanic-superhiten My Heart Will Go, något som fick det att vattnas i ögonen på flera håll.

Eliyo Bar Eliyo stod för en uppskattad gästföreläsning om assyrisk arkitektur där han bland annat berättade om den assyriska borgen i Beth Nahrin. Josef Cacan slog även han ett slag för den assyriska ungdomen när han tog med sin oud och höll en grym allsångskväll med låtar som O´habibo och Bagiye. Det dröjde inte länge förrän lägerdeltagarna också ställt sig axel mot axel, greppat tag i varandras händer och börjat dansa. Den härliga kvällen avslutades med marshmallowgrillning över klassisk bonfire vid vattnet och spökhistorier långt efter midnatt.

Alla de hundratals personer som varit på Ankido sommarläger genom åren skulle nog känna igen sig en del. Obligatoriska inslag som att varje morgon hissa och varje kväll ta ner den assyriska flaggan till nationalsången Dastho d´Bakouba fanns exempelvis kvar. Seden bjuder också att varje sommarläger avslutas med en jättefest. Den traditionen såg både deltagare och ledare till att göra ära.

Varje åldersgrupp hade förberett var sin folkdans för kvällen, men lite mer åt showhållet än vad vi är vana vid att se. Mellangruppens Youmma youmma och den äldsta gruppens Chasade var otroliga men inget slår nog den yngsta gruppens inlevelse och entusiasm när de framförde sin intensiva Shushula.

Näst på tur under avslutningskvällen stod två teaterframträdanden baserade på tolkningar av vänskapssagan mellan de forntida kämparna Ankido och Gilgamesh. Uppträdandena innehöll allt från hjältar och gudinnor till slingrande ormar. Deltagarna slet inpå morgontimmarna för att förverkliga teateruppsättningarna och det ska sägas att det inte är ofta som man får uppleva en så vacker hyllning till den assyriska danskulturen och mytologin som under denna kväll.

Det hör lägret till att varje lägerdeltagare som uthärdar vistelsen ska belönas. Belöningen, den officiella lägert-shirten, var en hyllning till varje lägerdeltagares assyriska ursprung och historia designad av Dani Adam. Kritvitt tryckt på mörk bakgrund och med mönster hämtat från de forntida assyriska palatsen visandes en konung i full jakt. Och sen texten ”Proud to be assyrian” rätt över bröstkorgen som körsbäret på grädden. Helt klart hetaste plagget att bära sommaren 2010!

Ankido sommarläger är en institution. Varje läger är en liten värld i sig som bjuder på skratt, minnen och historier att berätta. I många år framöver kommer deltagarna från årets upplaga av Ankido sommarläger att berätta om den siste piraten och den vilda jakten på den skatt han vaktade, det fartfyllda infångandet av den Zorro-liknande glasstjuven, den assyriska varianten av Jeopardy, kärleksbröllopet på lägergården som hade allt från karvone till kole och den unge talangen från Väsby som kickstartade festen med Michael Jackson-dans.

Du kommer också att höra dem tala om all tandkräm som det busades flitigt med på dem som sov, hur hackad lök får det att vattnas i ögonen, hur fyra personer dök ner med ansiktet i en härlig lager på lager mix av jordgubbsylt, mjöl, kläckt ägg och filmjölk i jakt på en enkrona som aldrig var där, hur nattens vålnad kastade i folk i det kalla vattnet och hur en ledare fick en gräddtårta i ansiktet på sin födelsedag. De viktigaste historierna är ändå inte dessa, utan de om alla nya vänskapsband som knutits. Det är de som gör det värt att som ledare lägga ner tid, kraft och semesterdagar på sommarlägerarrangemangen.

Hur vet man då om Ankido sommarläger anno 2010 var ett lyckat läger? När sommarlägret fungerar som inspirationskälla för andra läger så är det ett bra tecken. 

När du går på en Assyriskamatch och ser lägerdeltagarna, som tidigare inte kände varandra, sitta tillsammans och heja fram sitt favoritlag så är det ytterliggare ett mycket gott tecken. 

När man sen tar hänsyn till att varje deltagare fyllt på kunskapsbanken om sitt ursprung, stärkt sin assyriska identitet samt tagit med sig ett par nyinlärda assyriska danser i bagaget att användas på varje bröllop och fest, då ser det riktigt bra ut. 

Det slutgiltiga avgörandet kommer ändå när deltagarnas recensioner av lägret på Facebook inte låter vänta på sig utan basuneras ut med orden: ”Världens bästa sommarläger!”. Det är då du kan vara säker på att succén varit ett faktum.

Ledargruppen
Ankido sommarläger 2010