Det är inte ofta som assyriska långfilmer produceras. När dramat Darbo d´hubo visade på biografer och i assyriska föreningar var intresset stort. Idag, den första mars, släpps filmen på efterlängtad DVD. Hujada.com har talat med Nabil Anni som ligger bakom filmen om detta.

I Södertälje gick filmen Darbo d´hubo, i översättning Kärlekens väg, upp inför fullsatta biosalonger flera gånger om. Runt om i landet fyllde den assyriska föreningar med nyfikna filmentusiaster. Reaktionerna på kärleksdramat om Ninos och Nahrin har också varit därefter.

– Responsen har varit positiv till hundra procent. Tittarna har uppskattat själva berättelsen, att scener ur den utspelar sig i Turabdin och den höga kvaliten, berättar Nabil Anni.

Med i filmen spelar förutom han själv även Iskandar Koulnj, PetraYuhanon och sångaren Ninib Ablahad Lahdo.  En hel del tid lades ned vid skapandet av Darbo d´hubo. Filmen är exempelvis textad på inte mindre än sju språk, bland dessa svenska, engelska och assyriska.

Samma svåra ekvation som många sångare på minoritetsspråk upplevt vid släppande av CD-skivor där höga produktionskostnader och lågt köparantal möter varandra fruktar Nabil Anni kan drabba filmen. Han uppmanar därför alla att köpa DVD:n i orginal och inte kopiera filmen. Varje såld DVD innebär nämligen ett stöd för assyrisk filmproduktion.

– Om Darb d´hubo säljer bra på DVD och jag kan betala produktionskostnaderna för denna första film så siktar vi på att göra en ny film, säger Nabil Anni förhoppningsfullt.

Filmen Darbo d´hubo köper du på Assyriskabutiken.se

Medlemsföreningar som vill köpa fem eller fler exemplar av filmen kan vända sig direkt till Riksförbundets kansli på kansliet@hujada.com eller 08-550 166 83.