Det stormar åter kring den kontroversiella gruppen som går under namnet Dawronoye och som bland annat driver Suroyo-TV i Södertälje. Gruppens beväpnade gren i Syrien har med hjälp av PKK misshandlat en assyrier.
Enligt Dawronoye-gruppens egen retorik så kämpar organisationen för assyriernas rättigheter i Mellanöstern. Dess aktioner pekar dock åt ett helt annat håll. Nu senast har fem medlemmar ur gruppens beväpnade gren i Syrien blivit anklagade för att ha misshandlat en assyrier i byn Malla Abbas i nordöstra Syrien.
Anklagelsen kommer från Robel Sharro som har vittnat om den misshandel han blev utsatt för av Dawronoye i ett program som sändes nyligen på Assyria-TV och som har väckt starka reaktioner. Robel fick sin näsa och delar av sin käke sönderslagen när han vägrade lämna ifrån sig sin lastbil full med nyskördat vete. Händelsen bekräftas av Ahiqar Rashid som företräder den ursprungliga vaktstyrkan som bildats under namnet Sotoro för att skydda assyrierna.
Programmet som sändes på Assyria-TV avslöjar ett mönster där Dawronoye-gruppens beväpnade personer används av terrorstämplade organisationen PKK (I Syrien känt som PYD och YPG) för att driva in beskyddarpengar och total politisk lydnad av de kvarvarande assyrierna i Syrien. Dawronoye-gruppen är den enda assyriska organisationen i Syrien som har ett samarbete med kurdiska PKK ( PYD, YPG). Alla andra assyriska organisationer, inklusive samtliga kyrkor är starkt kritiska till kurdiska försök att förtrycka assyrier, yezidier och araber och påtvinga området en kurdisk identitet.
Detta är inte första gången den kontroversiella gruppen har hamnat i blåsväder. År 2012 ertappades Dawronoye med att förfalska Assyriska Riksförbundets signatur på ett brev som skickades till turkiska regeringen. Gruppen anklagas även för att försöka vilseleda den assyriska allmänheten när man i början av året bröt sig ur den ursprungliga kvartersmilisen Sotoro och bildade sin egen milis under samma namn för att kunna samla in donationer i den ursprungliga kvartersmilisens namn. Den senaste tiden har företrädare för en rad organisationer gått ut och pratat öppet om den sektliknande organisationens ageranden och hur de skadar assyriernas intressen.
Bland de organisationer som avslöjat Dawronoyes ageranden kan nämnas Assyriska Riksförbundet, organisationen Medborgarfred i Qamishly (Ahl al Selmi), Assyriska Demokratiska Organisationen (ADO), Assyrian Democratic Party (ADP) och Samlingen för Moder Syrien (Tajamuc Suria Al Um).
Ishak Akyuz, en avhoppare från Dawronoye som lever i Tyskland har i en öppenhjärtlig intervju berättat om hur han och hans familj blev utnyttjade av sekten under flera år.
I Sverige driver Dawronoye-gruppen Suroyo-TV som sänder från Södertälje, Syrianska-Assyriska Riksförbundet och Stiftelsen Suroyo Media.