I samband med Turkiets premiärministers besök i riksdagen igår, samlades demonstranter på Mynttorget. Assyrier och armenier skrek med en röst att Turkiet ska erkänna folkmorden.

Med assyriska flaggan i handen och iklädda svarta t-shirtar med röd text på stod över 30 assyrier på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm igår. Redo att leverera sitt budskap till premiärministern, Recep Tayyip Erdogan. En del av texten på t-shirtarna säger egentligen allt: 90 år inte kan gömma sanningen.

– Vi är här idag för att visa Erdogan att vi aldrig kommer att glömma folkmordet på oss 1915, säger en av demonstranterna, Samira Touma.

Även Andreas Arsalan närvarade för att han tycker att det är viktigt att man som assyrier tar ställning till denna fråga och visa var man står. Främst för att den yngre generationen ska förstå vad deras förfäder utsattes för och varför de har tvingats flytta.

– De som har utsatt oss för mord och förföljelser måste be om ursäkt. Detta är en viktig faktor för vår, speciellt den yngre generationens, identitet, säger Arsalan.
 
Han menar också att så länge befolkningen i Turkiet inte får veta sanningen om folkmordet finns det en risk för att de dödar igen. På Erdogans uttalanden om att Turkiet har kommit en bra bit på vägen mot demokrati säger både Arsalan och Zahra Ousi, en annan demonstrant, att det inte är tillräckligt.

Ousi berättar att hon nyligen var i Istanbul i samband med en kurs som heter ”EU i kris” som hon läser på Tollare folkhögskola. Tillsammans med sju andra åkte hon för att lära sig mer om frågan kring Turkiets medlemskap i EU.

– Många av de som vi träffade var positivt inställda till EU, men frågan är hur mycket de egentligen vet? Vad vill den regerande staten förmedla till folket? Jag tror att mycket handlar om okunskap hos de vi träffade. De tror att det kommer att bli bättre. I några delar av Turkiet som Istanbul har det blivit bättre, men i övriga Turkiet tror jag fortfarande att människor lever i svåra förhållanden, säger Ousi. 

På frågan vad man vill att den svenska regeringen ska göra svarade Fehmi Barkarmo att den ska sätta press på Turkiet – både i frågan om demokrati och mer specifikt i frågan om folkmordet.