Assyriska martyrernas dag infaller den 7:e augusti varje år. Minnesdagen är en allmän symbol för samtliga assyriska offer men specifikt för Simelemassakern.

I augusti 1933 slaktades flera tusen assyrier i och runtomkring samhället Simele i irakiskockuperade Assyrien. 37 år senare, år 1970 beslutade assyriska organisationer att utse den 7 augusti till Assyriska martyrernas dag. En minnesdag som ska symbolisera alla de offer som fallit under alla de massakrer och folkmord vi som folkgrupp har genomlevt.

Massakern i Simele har fått en särskild plats i den moderna assyriska historien på grund av att den, mer öppet uttalat än tidigare övergrepp, genomfördes av politiska skäl – för att kväsa de assyriska kraven på etniska rättigheter och frihet i Assyrien.

Trots försök av assyrier i Irak och i diasporan att få massakern erkänd av Irak har så inte skett. Platsen för massakern där människoben fortfarande ligger är helt oskyddad och inte ens en officiell skylt finns som talar om för förbipasserande om de hemska scener som utspelade sig på platsen.

En elmast har byggts på platsen för Simelemassakern som i övrigt lämnats oskyddad och utan något minnesmonument.