Assyriska åkte ner till Östergötland för att ta ett steg mot allsvenskan, men hamnade på skolbänken för en lektion i hur fotboll spelas. ”Vi var alla naiva idag. Vi spelade som juniorer.”, var Edmond Lutajs betyg på egna lagets insats. Många assyrier lämnade Kopparvallen med känslan av att tåget mot Allsvenskan satt fart och lämnat oss på perrongen.

Solen sken hela vägen till Åtvidaberg och med minnet av spelet mot Öis började optimismen smyga sig inpå. Trots att statistiken mot Åtvidaberg på bortaplan är allt annat än bra, kändes det inte omöjligt att laget skulle knipa åtminstone en poäng. Väl framme på Kopparvallen sänktes förväntningarna rejält. Matchbladet deklarerade att Assyriska lämnat stora delar av sin offensiva arsenal hemma i Södertälje.

Eddie Moussa, som spelat samtliga matcher i år, fanns inte med i truppen. Xhevdet Llumnica lämnade återbud på matchdagen på grund av sjukdom. Aziz Corr-Nyang, som enligt rapporterna var uttagen, fanns inte heller med. Istället fanns, förutom reservmålvakten, tre backar på bänken. Det enda offensiva alternativet på bänken var således unge Mattias Genc.

Konspirationsteorierna kring Corr-Nyangs medverkan är så många och varierande att det snart kan leda till ett reportage för Janne Josefssons Uppdrag granskning. Med Josefsson i bakhasorna är det bäst för alla inblandade att ha rent mjöl i påsen. Vi vill inte spä på spekulationerna, men Corr-Nyang precis som Llumnica och Moussa behövdes verkligen igår.

Matchen i sig är inte mycket att orda om. Åtvidaberg var det bättre laget och förtjänade vinsten. Även om deras båda mål kom på två väldigt tydliga individuella misstag. Inte många av spelarna var godkända igår. Martin Lorentzon och Mattias Genc var de två spelare som lyckades att få ut något av sitt spel. Även Stefan Batan, som spelade halvskadad, ska ha en eloge för sitt uppoffrande slit matchen igenom.

De rutinerade spelarna vek sig när de behövdes som mest. Sämst gick det för den mest meriterade. Martin Åslund hade inte många rätt, och frågan är om han ska få förtroendet från start någon mer gång. Trots att Dennis Östlundh är avstängd mot Degerfors. Tränarduon måste försöka hitta en annan lösning.

En annan sak som måste få en annan lösning är anfallsparet Göran Marklund/Dinho. Igår var det påfallande tydligt att samarbetet är obefintligt. Jag tror inte att det gick EN passning de två emellan. Hur formationen skall se ut istället spelar mindre roll när man sett gårdagens insats. Det enda jag känner är att jag inte vill se de två på topp tillsammans igen.

Inhoppande Genc var en av få behållningar i matchen. Han kom in hungrig, orädd och tog verkligen för sig. Hans skott i ribban förtjänade ett bättre öde. Jag tycker att Genc går från klarhet till klarhet och bör definitivt få fler chanser. Till exempel fick han ut lika mycket på de tjugo minuter han fick som de båda andra anfallarna tillsammans.

Det viktigaste för lagledningen är att få alla att dra åt samma håll. Skeppet Assyriska är nära hamn, men havet stormar. För att ro båten i hamn behövs att alla roddare ror i samma riktning. Och det är kaptenernas uppgift att visa mod och ta de rätta besluten för få både båt och besättning i hamn.

   Martin Lorentzon
   Mattias Genc
  Stefan Batan