Den förste assyriern som komponerat en stråkkvartett, och dessutom fått den uruppförd, är tillbaka med en ny komposition. 2003 presenterades ”Yearning of the dawn” och nu är det dags för ”Pianotrio”; en konsert med piano, violin och cello.

Elias Zazis stråkkvartett från 2003 blev väluppskattad och uppfördes tre gånger i Södertälje. Nu kommer Pianotrio som kommer att framföras av tre mästerliga kammarmusiker. Oskar Ekberg vid pianot, Pelle Hansson på cello och Conny Lindberg med violin är här för att ge Södertäljeborna en musikafton att minnas.

Förra gången blev det stående ovationer och det finns en del att leva upp till denna gång. I vilket fall som helst är det glädjande att assyrier är med och producerar en sådan kultiverad och högt utvecklad musik.

Redaktionen kontaktade därför Zazi för att känna honom på pulsen inför premiären om ungefär en månad.

Hej Elias, hur känns det att återvända till Estrad och få framföra din
musik igen?

– Det känns väldigt bra! Det blir exakt 6 år på dagen sedan Stråkkvartetten
framfördes för första gången. Känslan nu är som då; det är inte många
tonsättare som skriver klassisk musik och än färre som får sin musik
framförd. Jag har dessutom nöjet att få min musik framförd av ypperligt
fulländade musiker.

Vilken målgrupp vänder sig denna musik till bäst anser du?
– Det är svårt att säga. Det är ren klassisk musik med stora inslag av våra
orientaliska toner, men musiken är mer lättillgänglig än stråkkvartetten.
Jag tror att Pianotrion även kommer att uppskattas av vårt folk.

Vad har du för framtidsplaner efter dessa framträdanden?
– Jag håller på och avslutar en Oud-Trio där instrumenten blir oud, violin och cello. Den ska framföras av den virtuose oudspelaren Mousa Elias. Sedan håller jag på med ett verk för en större orkester som handlar om vårt folks historia.

Det är uppenbart att Zazi vill utvecklas hela tiden och nöjer sig definitivt inte med att ha lyckats ”bara” en gång. Personligen missade jag tyvärr stråkkvartetten, men ska nog se till att söndagen den åttonde november är fri på almanackan. Är du en musikälskare gör du det också.


Djup, elegans och passionerat uruppförande! En fullmatad konsert som spänner över pianotrions hela känsloregister. Musik av den lekfulle Haydn samsas med bråddjupet hos Sjostakovitj. Lägg därtill uruppförandet av Elias Zazis omfångsrika ”Tone of passion” ett mediterande men intensivt glödande verk där Zazi återvänder till Estrad och den västerländska musiken.

Plats: Estrad
Pris: 180:-, ungd t o m 18 år 95:-
Datum & tid: 2009-11-08 17:00
Arrangör: Södertälje kommun / ABF 
Biljettförsäljning: Luna biljettkassa och Turistbyrån