Om man frågar ett barn i en fattig by i Turkiet eller i Irak, vad han önskar sig blir svaret säkert något i stil med ”att alla mår bra”. Vad händer om man frågar ett barn i Sverige?

Jag stötte på någon som jag känner på stan. Hon hade gått tidigare från jobbet för att köpa julklappar till barnen. Stressad, andfådd och blöt från regnets piskor rusade hon snabbt vidare efter ett kort ”hej, jag måste verkligen gå”.

Julklappar. Ordet utlöser blandade känslor. När man säger ”julklappar” lämnar ordet en söt eftersmak av nostalgi kvar i munnen. Julen var trots allt bäst när man var barn. Då behövde man inte springa runt halva stan, trängas och stå i långa köer.

Om man frågar ett barn i en fattig by i Turkiet eller i Irak, vad han önskar sig blir svaret säkert något i stil med ”att alla mår bra”.

Vad händer om man frågar ett barn i Sverige? Jo, det svaret har man hört alltför ofta. ”Jag vill ha en dator, en ny mobil, nya kläder och en kamera.

För att göra saken värre försöker vi uppfylla dessa önskemål. Annars kanske de mobbas i skolan. Ja, man vill ju inte att ens barn ska vara det enda som inte har en ny mobil när skolan börjar.

Detta är bara ett exempel, som inte stämmer på alla barn eller familjer, men vad är det man ska belöna, om man verkligen tänker på det?

Är det ett bortskämt barn eller är det ett barn som bara önskar att alla mår bra? Ska vi belöna girighet och materialism eller ska vi belöna barnet som vill att alla ska ha det bra?

Det är klart att vi är och blir en produkt av det samhälle vi lever i, men jag vill bara leka med tanken av att man under en jul ger bort en annorlunda julklapp. En julklapp som är bra för andra och bättre för dig. Det låter som en vinna-vinna situation. Hur går detta ihop? Hur kan du ge bort en julklapp som även gynnar dig, och mer dessutom?

Det är ganska enkelt, men jag kan inte ta åt mig äran. Det var min syster som kom på det. ”Låt oss inte köpa onödiga saker till varandra som vi egentligen inte behöver, utan vi skänker pengar till barn i våra hemtrakter,” skrev hon i ett email till mig med en länk till Assyrier Utan Gränser.

Det lät som en bra idé. Vi ska skänka pengar till barn som verkligen behöver och verkligen uppskattar en julklapp. Ett barn i våra hemtrakter. Nu har vi valt att göra det via Assyrier Utan Gränser, för det var deras email som min syster hade läst, men man kan även skänka pengar genom en annan organisation.

Framför allt är jag stolt över min systers initiativ och förslag.

I år blir det en annorlunda julklapp. Men hur var det jag tjänade på att ge bort något? Jo, det kallas för en god gärning. Kalla det vad du vill, men att ge berikar oss.

Ps, jag kanske ändå köper något litet till dem som står mig allra närmast. Men bara något litet för den speciella julklappen går till barnen.