Inte alla assyrier kan skryta med att de har spelat in film med Regina Lund och skrivit manus tillsammans med Henning Mankell. Inte heller att deras kortfilm just nu rullar på Cannes Filmfestival. Men Ninos Malki vågar göra det.

– Jag har jobbat hårt för det här, skulle inte du?

Ninos Malki är född i Zalin i Syrien, där han bodde tills han var 7 år för att sedan flytta med sin familj till Tyskland, och därefter till Sverige 1989. Uppväxten i Sverige var inte alltid lätt, bland allt från flytt mellan flyktingförläggningar och jobb hamnade skolan långt ner bland prioriteringarna. För inte alltför länge sedan, likt många andra assyrier i hans ålder, jobbade Ninos både som frisör och hjälpte till på brorsans restaurang. Hujådå träffade upp honom för att höra om hans berättelse.

-Det räckte, jag hade ända sedan 13-års ålder jobbat med olika saker inom serviceyrket och därefter utbildats till frisör av min Syster. Det kändes som att det var dags för mig att skapa nya prioriteringar.

Filmbranschen stod på tur. Efter att Nuri Kino läst Ninos första manus tog karriären fart. Kino tipsade sina kontakter om Ninos vilket gav honom motivation att våga ge sig in i branschen. Sedan dess har han hunnit skapa flera kända verk, såsom reklamfilm för Assyrier Utan Gränser, Haye Dagole, Granna Grannar och Ninos och Ninive, samt skrivit manus för de kommande filmerna Jalla Ligan, Sons of Assyria och Hitta Farmor.

Bara sex år senare har du redan nått till Cannes med din kortfilm Evelina – vad handlar den om?

– Den är bygger på en verkligen händelse om en tjej jag kom i kontakt med när jag bodde i Södertälje. Evelina är en 15-årig tjej som utsätts för upprepade våldtäkter av hennes pappas vän, som också är hennes pianolärare. I filmen får man följa hennes smärta efter våldtäkterna, plågan i hålla allt för sig själv och rädslan för vad andra och de egna föräldrarna ska tänka.

Du har precis kommmit hem från Cannes – hur var det att vara där?

– Det var gymt! Jag upplevde det som oerhört givande att knyta kontakter och höja en röst för alla småfiskar inom filmbranschen. Det var dessutom en stor ära att få vara representant, inte bara för Sverige men även för alla Assyrier inom filmbranschen!

Vad vill du förmedla med dina filmer?

– Det skiljer sig ju självklart mellan olika filmer, men oftast försöker jag att ta upp saker andra inte vågar. Speciellt eftersom mycket fortfarande är tabubelagt inom vår folkgrupp. Vi är långt ifrån perfekta, men ändå försöker vi upprätthålla en perfekt fasad, Som om vanliga problem inte finns bland oss. Just den bilden försöker jag bryta.

Var kan man se ditt arbete?

– Mestadels på Youtube faktiskt, jag gillar det konceptet, ett interaktiv TV-forum. Utöver det har en del sänts på Suroyo TV och nu även ”Evelina” på Cannes Filmfestival.

– Regina Lund, Hasse Bronten , Sven von Essen, Anna Dabrowsky , Sara Edwardsson är bara några av de som du har jobbat med – vilka andra har du sammarbetat med i dina filmer?

– Mitt första manus reviderades av Henning Mankell och Monica Rolfner. 
I Cannes blev jag även kontaktad av Brend Roske vars kortfilm också rullar i Cannes. Han har bl a jobbat med Oscarnominerade Sally Kirkland,.

Vad har du för råd till andra assyrier som vill lyckas inom filmbranschen?

– Håll ihop och hjälp varandra! Jag hatar att säga det men om ni vill komma någonstans så jobba med svenskar, vårt folk har en tendens att hålla en tillbaka. Av någon anledning väljer vi att hjälpa alla andra än varandra, och vi är oerhört misstänksamma mot varandra. Det är mycket själviskhet som råder. Som tur är finns det de som tänker annorlunda, som de som hjälpte mig.

– För två år sendan försökte jag göra en Seyfo-film, jag hade till och med fått ombord en del svenskar på projektet men när jag skulle samla information till filmen vände alla mig ryggen utom Said Yildiz! Syrianska Riksförbundet ville inte kompromissa med benämningen på vårt folk, andra sa att offrens skelett redan har förmultnat och att det inte finns någon anledning att återuppväcka de döda.

Vilka är dina kommande projekt?

– Jag ska eventuellt vara med i en dokumentärfilm om Regina Lund, efter det får vi se. Det är en mycket oförutsägbar bransch. Just nu ligger mitt fokus på att skapa långfilmer. Jag kommer först känna mig nöjd när jag har gjort filmen om Seyfo och en annan film som betyder väldigt mycket för mig, ”Sons of Assyria”, som är en kombination av vår historia och mytologi med modern film.

Om du fick bjuda vem som helst på middag – vem skulle det vara?

– Jesus, för att min hylla är sned och för att han är snickare…men på middag, kanske hans pappa Josef, abo Jesus…

Vilka är dina förebilder?

Alla föräldrar inom vårt folk som har lyckats, som lämnade allt de hade i hemlandet och kom hit för att bygga något nytt, något störe. Assyrier Utan Gränser.