Hans konst sägs ha en så stor grad av dramatik att den antar levande form. Sargon Maraha har träffat konstnären Ninos Chammo, som utvecklat en egen stil och till och med patenterat den.

Inför min USA-resa planerade jag att intervjua ett antal assyriska personligheter. Syftet är att väcka intresse och upplysa assyrierna här i Sverige om assyrierna i USA och deras verksamhet. Väl i USA valde jag att porträttera min vän Ninos Chammo som är konstnär och designer i metropolen New York. Han har utvecklat en egen stil och till och med patenterat den.

Utan att förringa vårt folks kompetens inom konstvärlden vill jag säga att det är få gånger som jag kan titta på en assyrisk konstnärs arbete och häpna. Den som förstår sig på konst och får chansen att bevittna Ninos Chammos konst live kommer nog att hålla med. Detaljrikedomen i skulpturerna och de tredimensionella mönstren i tavlorna är fängslande, för att inte tala om kreativiteten.

Figurerna i verken som Ninos Chammo skapar är så pass dramatiska att de ger sken av att anta levande form. Även färgsättningen är fascinerande. Under dagen kan man se en viss färgskala och under kvällen en helt annan. Eller som Ninos Chammo själv uttrycker det, allt beror på ljuset. Detaljerna och mystiken vill aldrig ta slut, för varje timme som går hittar jag något nytt i hans verk.

Som betraktare och med 20 poäng i konsthistoria i bagaget kan jag dra paralleller till självaste Leonardo Da Vincis konst. Tänker mycket på Mona Lisa och mystiken som den genomsyras av. Da Vinci föddes och verkade i Florens under flera år. Vem vet, kanske har Ninos Chammo låtit sig influerats av den store mästaren?

Under min vistelse hos min vän brukade jag på skoj säga ”fan Ninos, om du hade fötts som ickeassyrier så hade du varit en världskänd konstnär nu”. Nåväl, Ninos Chammo är fortfarande ung, 35 år är ingen ålder för en konstnär. En vacker dag blir han kanske en världskänd mästare ändå.

Nästsista dagen innan min hemresa bestämde vi oss för att genomföra en intervjun hemma hos Ninos som också fungerar som hans ateljé. I sällskap av målningar och skulpturer tillsammans med dofter från oljefärger och linolja exponerar sig den store konstnären.

Vem är Ninos Chammo?
– Ninos Chammo är en assyrier precis som många andra assyrier, ofta född i ett land, uppväxt i ett annat och bosatt i ett tredje. Jag föddes och växte upp i Zahle, Libanon, för att därefter spendera tonåren i Italien och Florens. I Florens fick jag chansen att bli en renässansmänniska samt utbilda mig till konstnär. Jag lärde mig väldigt mycket om skulpturkonst, bildkonst och design. Totalt spenderade jag tolv år i Italien. Idag är jag bosatt i New York och är verksam som konstnär och designer. 

Av dina verk att döma tycker jag, som betraktare, att du behärskar båda konstformerna lika bra. Hur vill du presentera dig, som skulptör eller bildkonstnär?
– Det hela beror på vilket humör jag är på. Ibland är jag skulptör, ibland bildkonstnär, och ibland en kombination av båda. Mina känslor styr mitt val av metod och det finns inget antingen eller, båda metoderna ligger mig lika varmt om hjärtat.   

Konst handlar i många fall om att skapa en egen stil. Picassos konst är kanske inte den vackraste men den var unik under sin tid och det var en av anledningarna till att han blev så känd. Hur vill du beskriva din stil?
– Det är svårt att beskriva, jag är ingen poet. Som betraktare kan du titta på min konst och få massor av intryck, det blir lite upp till betraktaren att avgöra. Men för att försöka svara på frågan är min konst oftast baserad på historia, nutid och framtid.

 Hur vill du beskriva konstvärlden idag?
– Om man går tillbaka i konsthistorien kan man se att konstnärsyrket var en profession med status. Liksom idag kämpade konstnären med sin pensel, eller vilket medel man nu föredrog, för att bli känd. Skillnaden var att chansen att slå igenom och försörja sig som konstnär var bra mycket större förr. Idag är det väldigt svårt att försörja sig som konstnär, speciellt med tanke på finanskrisen som härjar överallt. I Manhattan exempelvis väljer man att marknadsföra döda kända konstnärer istället för verksamma konstnärer, det är ett säkrare sätt att locka folk till museer och gallerier. Jag skulle vilja säga att konsten befinner sig i en krissituation idag. Idag behöver en konstnär massvis av kontakter och en bunt av människor som lobbar för en. Det är inte konsten i sig som för konstnären till framgång. Om du känner någon, kan du bli någon, lite så funkar det tyvärr.   

Vad betyder konst för dig?
– Konst är så viktigt för mig. Mitt liv skulle inte ha någon mening utan konst. Konst är ett sätt för mig att bearbeta mina tankar och känslor, den ger mig energi. När jag står där med penseln i handen existerar inget annat. Jag befinner mig i en okänd värld och fullkomligt älskar det.

Har du någon inspirationskälla?
– Min inspiration är en kombination av många saker. Jag har rest runt hela världen och sett många saker, platser på jorden som etsat sig fast på näthinnan. Möten med främmande människor som jag utbytt erfarenheter med. Minnen från min barndom som är ständigt närvarande. Allt detta har påverkat mig i mitt skapande. En annan stor inspirationskälla är musik. Ibland ser jag på musik som färger och i takt med rytmen frodas kreativitet.

Har du någon förebild?
– Självklart har jag influerats av konsthistorien men jag kan inte peka ut någon specifik konstnär och säga att han eller hon är min förebild. Om du ser på min konst så kan du kanske se att jag har utvecklat en speciell stil. Jag har till och med skaffat patent på denna stil. Det är en stil som är tre dimensionell. En kombination mellan skulpturkonst och bildkonst, en hybrid kan man säga. Det ser ut som en relief men det är det inte, det ser ut som en målning men det är den inte heller. Detta är ett resultat av mina kunskaper inom konst i teori och praktik. 

Är du nöjd med det du åstadkommit som konstnär så här långt?
– Jag kommer aldrig att vara nöjd, det är därför jag ska fortsätta kämpa varje dag i strävan efter att utveckla mig själv och hela tiden försöka bli bättre.

Besök Ninos Chammos hemsida